Aftonbladet har sorg

  • Lördag 12 Dec 2015 2015-12-12
E-post 0

Migrationspolitiken har splittrat Alliansen och skapat en öppen konflikt mellan liberala och konservativa. Nu flyttar samma diskussion in i S skriver Anders Lindberg i en ledartext som andas sorg. Han analyserar reaktionerna på Fredrik Virtanens krönika i lördags där Virtanen häcklade den rödvinsdrickande och världsfrånvända medelklassen. Han menar att det blev startskottet för en ­debatt om ”folk mot media etablissemanget”, plötsligt var det inte medelklassen som var verklighetsfrånvänd, utan Fredrik Virtanen. Lindbergs ledartext vittnar om en debatt han ser komma men helst vill undvika. Debatten om migrationens effekter. Och i detta är Virtanens ledartext central för att förstå Aftonbladets sorg och positionering.

Virtanen menar att migrationen inte på något sätt påverkat den enskildes ekonomi utan att vi fortfarande kan köpa samma rödvin som förut. Och i och med detta uttrycker sig Virtanen på ett sätt som förtjänar kritik. Det är inte i den egna betalningsförmågan att välja rödvin som väljarnas oro och frustration ligger. Det är oron för samhällskontraktet. Hultsfred, Ludvika, Filipstad, Lessebo, Borlänge, Ljusnarsberg, Surahammar och men även orter som Örebro och Solna är exempel på hur välfärdsåtagandet nu förändrats i grunden.

  • I Hultsfred är väntetiden för en tandläkartid nu uppe i runt två år, orsaken är att lagen om vård som ej kan anstå tränger undan ej akut vård. En nyanländ, med kanske tre tänder, går före en person som tappat en plomb eller helt enkelt bara vill gå i förebyggande syfte för att spara på framtida kostnader.
  • I Filipstad kan inte kommunen sedan lång tid garantera alla nyanlända barn, oavsett om de är asylsökande eller bara väljer att flytta till kommunen, skolplats enligt skollagen.
  • I Borlänge övertrasserades budgeten för försörjningsstöd med 80 procent 2014. Då regeringen vid senaste regeringssammanträde att höja riksnormen för försörjningsstöd kommer det resultera i ökade kostnader för kommunerna. Höjningen är nödvändig men kommer tränga undan andra kommunala åtaganden om inte kommunalskatten höjs. Det finns inga tecken på att antalet nyanlända som är beroende av försörjningsstöd skulle minska med dagens långa etableringstider.
  • I Solna och Örebro prioriteras nyanlända, utan kötid, i bostadköerna.
  • Lessebo och Filipstad rapporterar om vatten- respektive avloppsverk som inte är dimensionerade för den plötsliga befolkningstillväxten. I andra kommuner kommer uppgifter om infiltrationsbäddar och trekammarbrunnar som inte klarar av att ta hand om avloppsvatten utan som svämmar över i diken och riskerar kontaminera brunnar i grannskapet.
  • Allt fler kommuner rapporterar sig själva till IVO för att de inte kan ta emot ensamkommande flyktingbarn på ett säkert sätt.
  • Även fast MSB förekar systemkollaps konstaterar de att i vissa områden är “skyddet för liv och hälsa starkt utmanat”.

Listan kan göras ännu längre. Det vet Lindberg och Virtanen. Men Virtanen har rätt i att vi kan alla köpa samma rödvin som förut. Men det är inte oron för rödvinskvaliteten i våra glas ligger vilket Virtanen missar. Det är den realitet samt debatt kring det allt svagare samhällskontraktet som Aftonbladets ledarredaktion försöker undvika till varje pris. Och som Virtanen nästintill desperat försöker få att handla om rödvinskvalitet istället.

Aftonbladet ledarredaktion har sorg idag. Verkligheten kom ikapp och socialdemokratin vaknar nu yrvaket upp till en debatt som på alla sätt, i flera år, försökts tystats av bland annat partisekreteraren Carin Jämtin och den förre partiledaren Mona Sahlin. Socialdemokraternas partiledning och Aftonbladet bör noga överväga i att för överskådlig tid låta verkligheten prägla debatt och politik för att travestera något på känd miljöminister. Och kanske börja växla in personer som kan sin sak istället för dagens ledning som prioriterat politiskt spel och personliga maktambitioner.

Företrädare som levt i samma vardag som väljarna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se