…. annars äter Sverigedemokraterna upp dig.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Lördag 19 Dec 2015 2015-12-19
E-post 0

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger till SVT att han personligen är positiv till att Sverige deltar i omfördelning av flyktingar och skickar asylsökande vidare till andra EU-länder. Beskedet lämnades under en presskonferens igår under det pågående EU-toppmötet i Bryssel, och har sin grund i att Sverige redan i dag tagit emot ett stort antal flyktingar räknat per invånare, enligt EU-ordföranden rapporterar SVT med flera medier. Regeringens presstjänst basunerar nu ut detta som en stor framgång. Regeringen behöver nu, efter höstens kraschlandning, alla framgångar den kan få. Dessvärre ser denna, i grunden goda nyhet, ut att bli ytterligare ett fiasko.

Det handlar, enligt källor i Regeringskansliet och inom EU-kommissionen, bara om att EU nu gör det möjligt för Stefan Löfven visa att han har EUs öra. Hittills har endast 208 flyktingar fördelats av de 160 000 så chansen att några länder ska ta några från oss är mikroskopisk. Stefan Löfven har dock satsat nästan alla diplomatiska resurser på detta.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Kommissionen är dessutom tveksamt motsträvig eftersom om Sverige skulle få en omfördelning öppnar detta för Österrike, Nederländerna och Tyskland att göra anspråk på detta även om de just nu säger att de inte kommer göra det. Skulle dessa länder göra framtida anspråk faller hela omfördelningsmekanismen.

Danmark har, enligt uppgiftslämnare på danska UD, varit uttalat fientligt inställd till hela Sveriges begäran då de anser att resten av EU inte skall behöva betala för Sveriges misstag men då Danmark har ett undantag inom migrationsområdet så kommer inget av detta beröra dem. De väljer nu att sitta tysta tills vidare. Litauen och Estland har sagt att de kan tänka sig att ta några ensamkommande barn från oss, men det är allt. Ytterligare faktorer som kommer spela in är att flyktingarna måste gå med på att bli omfördelade samt att det åligger Sverige att kontrollera att de inte får det sämre dit de ska än här.

Ansvarig myndighet kommer bli Migrationsverket som lider svårt redan idag av stressen.

Att Rosenbad nu drivs av desperata PR-skolade SSU:are är tydligt. Berättelsen är allt. Lugna väljarna, ge bilden av statsman och det kan ha gått nu, sett på kort sikt. På längre sikt är oddsen dåliga. Väljarna förväntar sig, med all rätt, leverans av innehållet. Politik mer än en berättelse, det är även innehåll. Stefan Löfven bör nu påminnas om följande:

Människor handlar i nuet mot bakgrund av sin tänkta framtid.  Vid mötet med verkligheten jämför man verkligheten med den utlovade framtidsbilden. Hålls inte löften eller uppfylls inte framtidsbilden blir reaktionen negativ.

Stefan Löfven, och därmed hela regeringen, har lovat att 23 000 flyktingar (den siffra som nämnts) nu skall omfördelas. Om det inte kommer ske inom rimlig tid kommer inte bara det ekonomiska priset bli högt, oavsett vems fel eller tillkortakommanden det senare är. Även det politiska priset kommer bli högt.

Det är i detta oerhört viktigt att poängtera att situationen inte kan lastas den enskilde asylsökanden. De kommer bli lika besvikna de. De har samma förväntansbild om löftesuppfyllnad som den svenske väljaren. De kan, när de finner sig stå inför en omfördelning till “ett sämre alternativ” komma att reagera minst lika kraftigt. När den enskilde får reda på att han eller hon skall slussas vidare till Portugal istället. Ett land med sämre socialt skyddsnät och svagare arbetsmarknad.

Håll vad du lovar, annars kommer Sverigedemokraterna och äter upp dig.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se