Delbokslut för den humanitära stormakten

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Tisdag 1 Dec 2015 2015-12-01
E-post 0

Hon trodde att barnen skulle få komma till Sverige direkt, men efter flykten från Syrien sitter nu Sarah i osäkerhet på ett asylboende i Stockholm och väntar på besked. För många asylsökande som redan befinner sig i landet och hoppas på familjeåterförening får den nya stramare migrationspolitiken stora konsekvenser. För många av de tusentals syriska asylsökande som kommit till Sverige under sommaren och hösten tar nu livet en annan riktning rapporterar SVT. Sarah, och Mohammed Abu Hilal som också bor på asylboendet i Farsta sitter i samma situation. Redan innan han kom till Sverige hade han hört att man i Sverige får permanent uppehållstillstånd och möjlighet att ta hit familjen i efterhand. Detta har nu ändrats i grunden för dessa och även för alla de som är på väg. Som befinner sig någonstans mellan Lesbos stränder och Malmö Centralstation.

Många av dessa har sålt allt de äger och har, andra har belånat sig själva för att skicka en ”förlöpare” som kan garantera den övriga familjen en billigare och enklare resa. Allt är nu slaget i spillror. Många kommer behöva återvända fattigare än de var innan. Många kommer komma tillbaka ruinerade till sina ursprungsländer. Allt beroende på en regering som för fem veckor sedan inte ville uttrycka sig i termer av ”tak” och sedan inte ville inse vikten av signaler.

Morgan Johansson. Migrationsministern ville inte, redan vid den första skärpningen, skicka ut signaler. Signaler som sannolikt kunde fått enskilda och familjer att tänka igen om sina beslut en gång till. Till saken hör att Danmark har av Sveriges regeringsföreträdare fått hård kritik för sina annonser i libanesisk media för att vara främlingsfientlig. Idag ter sig Danmarks ärlighet om de danska villkoren och förutsättningarna som ett under av humanism. Ryktet går fortfarande om Sveriges öppna armar och hjärtan, jag själv har träffat på nyanlända som påstått att de ska få ett hus till sin familj när de kommer. Förvånade står de nu och ser sig utan familj och utan hus. Och med en osäker framtid med tillfälliga uppehållstillstånd om de har turen på sin sida. Eller oturen.

Med livsöden som Sarahs och Mohammeds är det inte utan att den svenska migrationspolitiken ter sig direkt inhuman. Och skillnaden kunde inte vara större från för nästan på dagen för tre månader sedan. Statsministerns tal om att inte bygga murar är avlägset men lever i allra högsta grad vidare bland de som är på resa till Sverige. I deras värld gäller de orden fortfarande, inga andra signaler har nått dem.

På tyskt initiativ bildas nu en grupp EU-länder som vill ta emot flyktingar direkt från Turkiet. Innan söndagens EU-toppmöte med Turkiet bjöd den tyska förbundskanslern Angela Merkel in åtta länder, däribland Sverige, för att diskutera möjligheten att ta emot flyktingar direkt från Turkiet. Sverige är med i samtalen men säger nej till ytterligare flyktingar

Vi bör ställa oss frågan nu om hur inhumana danskarna var när de redovisade villkoren i arabisk press för migration till Danmark och humana vi nu är när familjer splittras eller delar fastnar i olika europeiska länder. Danskarna har varit tydliga hela tiden med sina villkor. Vi desto otydligare.

Svensk migrationspolitik har präglats av snabba kast, trots att belastningen varit känd sedan länge. Vi har försatt oss själva och de asylsökande i en situation som ytterst har föranletts att vi har en regering som för tre månader sedan lovade, på Medborgarplatsen i Stockholm, att inte bygga murar, att inte uttrycka sig i termer som tak och som inte trott på signalpolitik.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Den förklaringen är vi nog fler som vill höra från Morgan Johansson och kanske framför allt Miljöpartiets företrädare.

Alla har varit delaktiga och alla dessa har haft tillgång till relevant information.

Sarah och Mohammed, samt fler med dem, är nog lika intresserade som Ledarsidorna.se på hur den svenska regeringen egentligen fungerar. Mest intresserade på hur vi förklarar oss i vårt direkta närområde är nog annars danskarna som brunstämplats av socialdemokraternas särskilde inspiratör Henrik Arnstad för allt de gjort och allt sagt.

När vi om några år gör bokslut så bör vi inte bli förvånade om bokslutet för Sverige som den humanitära stormakten har förändrats. Och vem som förtjänat att ersätta Lars Løkke Rasmussen  på Kjell Nilsson Mäki´s karikatyr.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.