En korrumperad kvartett

  • Fredag 18 Dec 2015 2015-12-18
E-post 0
Skärmavbild från Emmaus twitterkonto.

Skärmavbild från Emmaus twitterkonto.

När Polisario håller sin 14:e kongress i Dahkla kommer SSU:s ordförande Philip Botström stå i talarstolen och ge sitt stöd för SADR:s sak.

SADR, eller Polisario, anses av SSU, S-kvinnor, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet samt Emmaus vara Västsaharas legitima regering. Detta förhållningssätt kan gott ifrågasättas då Polisarios ledning är vald av de som lever i exil i Algeriet, en okänd numerär då FN:s representant MINURSO inte bereds tillträde till lägren i Tindouf samtidigt som de 200 000 röstberättigade som bor i Västsahara valt en annan ledning. Och med den ledningen byggt upp fungerande administrationer. SSU:s syn på demokratiska processen som vi känner den bör de förklara mer ingående.

Enligt källor i Marocko har Polisarios ledning maximalt stöd från runt 10 000 av de som lever i lägren. Läger som präglas av korruption med biståndsmedel på en sådan nivå att EU:s antikorruptionsmyndighet OLAF reagerat. OLAF rapport kan du ta del av som inbäddat dokument, på franska, i slutet av artikeln.

Botström har även sällskap i talarstolen av den algeriske ministern Tayeb Zitouni. Zitouni poängterade i sitt tal att Polisario har Algeriets fulla stöd som legitim regering för Sahrawis samt att Polisario idag har nått den mognaden som krävs av en statsledning.

Polisario säljer biståndsmedel i Tindouf-lägret som donerats av EU-länderna i syfte att konfiskera de pensioner som vissa Sahrawis uppbär från den spanska kolonialtiden. I lägret har bland annat al Arabiaya kunnat dokumentera slavhandel. Även kidnappning utgör en inkomstkälla för organisationen som har täta band med al Quaida in Mahgrib, AQiM. Minst ett och ett halvt kompani Polisarios bedöms idag ha dubbla roller som kombattanter för AQiM.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Det tillkommer även en liten, men inte oväsentlig, detalj i den algeriska positionen. Saudiarabien tog initiativ till en muslimsk koalition mot IS. I denna koalition mot IS / Daesh ingår samtliga sunnimuslimska länder utom ett. Algeriet. Det är ur detta perspektiv som Algeriets lovord kring Polisario bör värderas utöver att den algeriska militären är djupt involverad i korruptionen kring Tindouf-lägren. Algeriet är utöver detta tämligen isolerat i Arabförbundet på grund av sin ”lösa” hållning mot fundamentalister. Algeriet är, vid sidan av Sydafrika och Kuba, det land som Sverige nu hängt upp sin ambition på att nå FN:s Säkerhetsråd. Sydafrika har, sedan Nelson Mandelas avgång, utvecklats under Jacob Zuma till ett av Afrikas mest korrupta länder. Zuma har även det gemensamt med Margot Wallström att han länkat den globala terrorismen till Israel-Palestinakonflikten. Med, för Sverige, känt resultat. Kuba har en särskild historia i form av att stödja statsterrorsim och avfördes USA:s svarta lista för detta så sent som den 29 maj 2015.

Mot detta skall ställas FN:s generalsekreterares besök i Marocko häromdagen. Ett besök där Ban Ki Moon försäkrade sig om Marockos stöd och ledarskap i att försöka med diplomatiska medel stabilisera Libyen. Som Libyen utvecklas så kan det inte uteslutas att detta blir IS nästa hemvist och fokusområde. Med två regeringar, två arméer och minst 1 200 separata milisgrupper är Libyen ett lätt byte för denna radikala rörelse.

Skärmavbild 2015-12-18 kl. 14.29.36Philip Botström, SSU, är dock inte ensam i sitt socialdemokratiska  stöd till terrornära rörelser.

Även Europaparlamentarikerna Jytte Guteland och Marita Ulvskog har tydligt markerat sitt villkorslösa stöd varför det är rimligt att anta att stora delar av socialdemokratin nu ser det som naturligt att vi ur ett internationellt perspektiv spelar i samma liga som Algeriet, Sydafrika och Kuba. Att detta är regeringens hållning framgår med all önskvärd tydlighet då inrikesministerns statssekreterare  Anne Linde återutsänder allt som kan stödja Polisarios sak på Twitter från Ulvskog, som är känd som aktivist i utrikespolitiska kretsar.

Som statssekreterare gör Linde detta  i egenskap av den svenska inrikesministerns medarbetare vilket inte gått Rabat, Riyadh, Bryssel, Paris, Madrid eller London obemärkt förbi under dagen rapporterar källor i de olika regerings- och EU-kretsarna. Hur EU, och EU:s Antikorruptionsmyndighet OLAF numera ser på Sverige med Lindes tydliga kommunikation borde vara rätt klart även för Ygeman, Wallström och Linde själv numera. Och därmed kommer vi som stat behandlas därefter. Av Arabförbundet, av EU, av Afrikanska Unionen och av FN-systemet.

En del i en korrumperad kvartett.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se