Jag ska måla hela världen lilla mamma…..

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Fredag 25 Dec 2015 2015-12-25
E-post 0

Riksdagens beslut om hårdare praxis i migrationsfrågan riskerar att urholka våra grundläggande värderingar på lång sikt. Det menar Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd rapporterar SVT.

– Sakta men säkert kommer vår syn på ”den andre” att bli annorlunda.

Sannolikt har hon rätt i någon mening. Men vad hon borde ta upp i samma kontext är hur de senaste femton årens debattklimat påverkat innehållet i ord. Dessa frågor hänger ihop och dessvärre bidrar de förment goda krafterna till att urholka både ord och grundläggande värderingar.

Tillmälen som rasist, nazist och fascist är tre sådana som använts och används flitigt i debatten. Muslimhatare, islamofob och andra är minst lika vanliga. De används i alla upptänkliga sammanhang utan eftertanke. Inrikesminister Anders Ygeman är ett exempel på hur en brand, som numera inte visar sig ha varit anlagd, stämplades som vidrigt rasistdåd. Anders Lindberg, Aftonbladet, är tillsammans med sin kollega Fredrik Virtanen annars de främsta opinionsbildarna att kasta det invektivet rasist eller dysterkvist på alla som började ställa frågor om kritisk systemstress. Inte heller andra journalister eller ansvariga utgivare har varit oskyldiga till urvattningen av begreppen.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Främst i ledet, som regeringens specielle inspiratör, har dock journalisten Henrik Arnstad varit. Statsministern hänvisade för ett år sedan till den bok han läst som råkar vara Arnstads paradverk ”Älskade fascism”. Som den främste antirasisten, självutnämnd, har Arnstad aktivt tystat ner alla attentat som riktats mot minoriteter som arabisktalande kristna. Minoriteter som ofta får utstå de effekter som tusen år långa konflikter, med rasistiska förtecken, som följer med flyktingströmmarna. Som inte bryr sig om stats- och nationsgränser.

Henrik Arnstad har målat hela världen brun, eller den värld som inte delar hans åsikter. Med känt resultat. Med urvattningen av begreppen rasism, fascism, nazist, islamofob, muslimhatare och andra synonymer påverkas vi alla minst lika mycket som av de beslut som riksdag och regering fattar. Till slut har orden inget värde längre och då, om inte förr, kan livet bli otrevligt att leva. När orden tar slut släpps åsikter, som verkligen förtjänar innebörden, fram. Utan att vi har några motmedel kvar än att möta med samma brutalitet som allt det som riktig rasism, fascism och nazism står för.

Har vi vunnit något på att måla hela världen brun?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se