Myrsteg i rätt riktning

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Tisdag 15 Dec 2015 2015-12-15
E-post 0

Terrordomen i Göteborg där två personer dömdes till livstids fängelse måste ses som en framgång, om än liten, i kampen mot terrorismen. De lagar vi har fungerar och detta var något jag framförde   i SR  i en debatt mot Mona Sahlin. Min position var tydlig genom att exemplifiera olika lagar som kunde tillämpas, Sahlin – den nationella samordnaren – var inte lika tydlig och menade att “samtal pågick” i Regeringskansliet. Ingvar Persson i Aftonbladet menar att han inte direkt ifrågasätter skärpt lagstiftning men ledaren andas en tveksam inställning. Inrikesminister Anders Ygeman är dock desto tydligare. Det kommer krävas, och kommer komma, hårdare lagstiftning.

Vi kan fundera på hur de som är motståndare till hårdare lagstiftning tänker och när de nu säger att den vi har fungerar tillräckligt bra.

Skall det krävas så mycket som ett mord, genom att skära av halsen på en oskyldig eller ideologisk motståndare, för att dömas till straff? Var finns den preventiva tanken? Var finns funderingarna på om vad som är stöd till terrororganisationer, i detta fall IS /Daesh som håller världen i ett strupgrepp?  Denna organisation är minst lika beroende av stödpersonal som lagar mat, kör transporter och kanske framför allt finansierar verksamheten. Sådant som annars kallas anstiftan eller medhjälp. Några sådana tankar vill inte aktivister i gemen hålla fast vid, det skulle rubba deras världsbild. En världsbild fylld av vålds- och äventyrsromantik.

Om nu Ygemans och oppositionens uppgörelse bär frukt, säkert är det inte då Morgan Johanssons departement sinkat tidigare utfästelser och övergivit tidigare tidsplaner, kommer vi ”komma ikapp” övriga världen i implementering av andemeningen i de internationella konventioner och beslut som fattats inom terrorbekämpningen. Vi ligger obönhörligt sist idag, oavsett överenskommelserna. Det gick att tillämpa dagens lagstiftning men det kommer krävas mera för att skydda vår form av demokrati.

Ett steg i rätt riktning. Om än ett myrsteg.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se