På fiskmarknaden i Dahkla

  • Måndag 14 Dec 2015 2015-12-14
E-post 0

Den svenska regeringen vill överklaga en färsk dom i EU-domstolen. Det handlar om ett handelsavtal mellan EU och Marocko som innebär en stor framgång för det ockuperade Västsahara. Frågan är känslig och nu kommer stark kritik från oppositionen för att regeringen sviker Västsahara. Det är oväntat att den svenska regeringen vill överklaga EU-domen, som alltså är en stor framgång för Västsahara. Socialdemokraterna har till exempel kongressbeslut på att erkänna Västsahara och har länge arbetat för det, liksom Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Wallströms pressavdelning har skickat en text som motiverar att regeringen vill överklaga EU-domen och menar att Sveriges Västsaharapolitik inte har förändrats:

“Från svenskt håll skulle vi se ett värde i det tyngre prejudikat en dom i högre instans skulle innebära. Frågan är av folkrättslig vikt.”

Sannolikt är den motiveringen helt sann då formuleringen kan sväljas av de partier som agerar för att erkänna Polisario som legitim regering för ett fritt Västsahara.

Polisario lever sitt liv i Algeriet och har idag bekräftade band med bland annat Al Quaida in Mahgrib, AQiM samt har blivit ertappade av EU:s antikorruptionsmyndighet OLAF för omfattande förskingring av biståndsmedel. Sverige står i praktiken ensamt i EU-kretsen med en regering som för en aktivistisk utrikespolitik med stöd till organisationer som Hamas och Polisario samt goda relationer med Muslimska Brödraskapet. Ett Brödraskap som närmar sig IS ideologiska plattform mer och mer genom de allt otydligare avståndstagandena från Al Azhar-universitetet i Alexandria. Det börjar helt enkelt bli rätt opraktiskt att vara så pass isolerad i kretsen av utrikesministrar om vi har som ambition att nå en plats i FN:s säkerhetsråd.

Dahklas fiskeflotta till kaj. Fotografi: Eget.

Dahklas fiskeflotta till kaj. Fotografi: Eget.

Men beslutet har redan fått effekt. Jag pratade så sent som igår med en vän som bor i södra Marocko. Vi ramlade på varandra och tog en kopp kaffe i den kyliga morgonen. Han hade precis varit på fiskmarknaden i Dahkla, som ligger i det omtvistade territoriet, på morgonen och kunnat konstatera att fiskpriserna sjunkit kraftigt över natt. På bara två dygn hade priset på nyfångad havsabborre nästan halverats. Nervositeten är påtaglig. Irritationen över både Europadomstolen och

om Marocko,  inom ramen för handelsavtalet, inte kan exportera fisk till EU så blir det direkt en överproduktion. Fallande priser på fisk brukar sällan leda till fler arbetstillfällen, snarare uppsägningar.

Med ett land som i stort sett saknar företeelser som LAS kan den enskilde från ena minuten till den andra se sig utan arbete. Och de som blir arbetslösa är inte marockaner utan de sahrawis, västsaharier, som bor på marockanska delarna av Västsahara. Vidare så är de marockanska delarna av Västsahara beroende av höga fiskpriser. De måsta ha de intäkterna för att kunna importera övrigt livsmedel. Västsahara producerar i praktiken bara proteinrika livsmedel och måste, för att undvika svält, importera kolhydrattunga baslivsmedel som vete, ris, potatis och annat. Som drivmedel till fiskeflottorna.

Marockos officiella reaktion lät inte heller vänta på sig. De förbehåller sig nu rätten att se över samtliga avtal med den Europeiska Unionen. Allvaret i detta uttalande bör ej underskattas då Marocko är en central aktör i kampen mot terrorism.

De som idag jublar är de aktivister som inte behöver känna på de omedelbara effekterna på fredagens domstolsutslag. De som jublar väsentligt mindre är de fiskare och deras familjer som redan fått se sina inkomster halveras över natt. En fattig region, som precis börjat komma på fötter genom Marockos massiva investeringar i infrastruktur och industri, görs nu ännu fattigare. Inte av egen kraft, utan ett EU som över natt gör fisken osäljbar.

Vi får förmoda att Olof Palmecentret, Emmaus, S-kvinnor, SSU men även politiker som Birgitta Ohlsson (L) nu klappar sig för knäna av glädje över händelseutvecklingen på fiskmarknaden i Dahkla. Det var precis de här effekterna domstolsutslaget som de är, och varit drivande för, fick.

Och som de har kämpat för detta. Och fiskaren i Dahkla? Han kommer från dagen behöva kämpa ännu hårdare för sin överlevnad. Livet blev fattigare att leva.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se