Senfärdighetens furste

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Tisdag 8 Dec 2015 2015-12-08
E-post 0

Lagrådet underkänner regeringens lagförslag om skärpta id-kontroller och möjlighet att stänga Öresundsbron. Men regeringen gör en annan bedömning och fortgår med lagförslaget.

– Den här situationen är akut och då måste regeringen kunna agera

Kommenterar inrikesminister Anders Ygeman till SVT.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Tomas Ramberg, SR, penetrerar den politiska situationen bedömer jag helt korrekt och det parti som sannolikt har en ny Golgatavandring framför sig är miljöpartiet. Som både står bakom förslaget som regeringsparti men som har en minst sagt upprorisk stämning i sin riksdagsgrupp. Förslaget kommer dock sannolikt passera riksdagen oavsett vad lagrådet, centerpartiet, miljöpartiet eller vänsterpartiet tycker i själva sakfrågan.

Vi betalar nu senfärdighetens pris på demokratins altare. Att Sverige befinner sig i ett akut läge vittnar det öppna brev som skickats från sex kommuner till regeringen om. I förra veckan träffade jag på en partikamrat på planet från Malmö som träffat ledande kommunpolitiker. Malmö lider brist på allt. Trots stora ekonomiska tillskott finns inte de resurser till hands som krävs för ett säkert mottagande samtidigt som våldsmonopolet över hela landet nu knäar under pressen. Nu sker snabbutbildning av tolkar och vi ser hur staten även börjar luckra upp utbildningen till ordningsvakter med förändringar i utbildningen. Är du tidigare väktare räcker det med en veckas komplettering. Tidigare var utbildningstiden det dubbla. Rapporter kommer in om missnöje på flertalet anläggningsboenden om de enskilda lägena. I vissa fall finns inte kollektiva färdmedel till hands utan en promenad på flera kilometer. Isoleringen leder till, inte oväntat, oroligheter på de olika boendena.

De fysiska förutsättningarna för de nyanlända blir dessutom allt sämre. Nu tas de första tältlägren i drift. Mitt i vintern. En vinter som så här långt präglats av regnstormar med klass tre – varningar.

Regeringen Löfven skall dock inte lastas enskilt för vad som sker nu. Signalerna har funnits länge. Sedan 2012 borde någon reagerat. Under sommaren 2012 tog till slut Migrationsverkets egna resurser slut i större skala och alltmer av boenden gick ut på entreprenad samtidigt som året efter, 2013,började de första kommunerna varna för att den lokala arbets- och bostadsmarkanden inte orkade med integrationstakten. 2014 meddelade Arbetsförmedlingen att de inte klarade av etableringsuppdraget.

Rent principiellt finns det en hel del att invända mot regeringens kommande förslag. En uppluckrad lagstiftningsprocess, med rundningar och negligeringar av lagrådet och Justitiekanslerns remissvar, kan skapa obehagliga prejudikat inför framtiden. 

Men har vi något alternativ? Idag finns det ingenting som pekar på det. Anders Ygeman har sannolikt inte något val än att behöva representera senfärdighetens furste i form av regeringsmakten. Ett öde han sannolikt vare sig förtjänar att behöva klä skott för ensam eller ens hade önskat själv. Två regeringar, Reinfeldt II och Löfven I delar solidariskt på titeln som senfärdighetens furste.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se