Två väktare

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Söndag 6 Dec 2015 2015-12-06
E-post 0

Idag är det 98 år sedan Finland blev självständigt. Ett blodigt frihetskrig där landsmän kom att ställas mot varandra. På ena sidan de sovjettrogna röda, på den andra de frihetliga vita. De vita, ledda av bland annat Mannerheim, avgick med segern men först efter ett inbördeskrig där såren i vissa fall fortfarande inte är läkta. Sedan den dagen har Finland, den forna östra delen av riket, troget stått som väktare mot den ryska björnen i öster. Vår väktare i öster. Dagen är en stor dag och förberedelserna inför 100-årsjubiléet  har redan påbörjats.

Finlands trogna väktartjänst i öster kan inte underskattas. Vi har, rent generellt, haft en benägenhet att underskatta kraften i den ryska mentaliteten vilket jag försökt beskriva i Dagens Samhälle tidigare. Det finns ett talesätt i Finland, främst formulerat av Sofi Oksanen, som sammanfattar det mesta för den redan insatte om vikten av att ha en väktare i öster:

”För att förstå en ryss måste du först inse att han är ryss”.

En annan stat, på en annan kontinent, som vi konsekvent har underskattat betydelsen av är Marocko. Marocko har levt lite i skuggan av nyhetsrapporteringen men var det första landet som drabbades av större terroristattentat i Nordafrika 2003. Casablanca-bombningarna som skedde i en organisation som står Al Quaidas nära, Moroccan Islamic Fighting Group, namn skördade 33 döda. Efter detta attentat påbörjade kungen av Marocko, Kung Mohammed VI, ett omfattande arbete som inte bara gick ut på att arrestera så många misstänkta som möjligt utan även stärka de demokratiska sekulära krafterna i syfte att stärka stabiliteten. Den marockanska säkerhetstjänsten är idag en av världens mest effektiva med tätt samarbete med USA, Frankrike och Spanien. Även fast fortfarande en del marockanska medborgare ansluter sig till Daesh / IS och AQiM så har trenden brutits samtidigt som Marocko blivit ett allt osäkrare land för dessa krafter att verka i. Så sent som under försommaren greps tre personer, varav två afghaner, som var på väg till Köpenhamn för att iscensätta terrorattentat. Uppgifter gör gällande att Marocko har avvärjt flera attentat på fransk mark under året.

Danmark, Frankrike, Spanien, Storbritannien och fler länder inom EU samt inte minst USA ser uppskattande på samarbetet med Marocko. Ett Marocko som fullgör sin tjänst som väktare i söder åt Europa.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Två väktare. Två väktare som vår regering hanterar på ett minst sagt apart sätt. Finland har fått se sig brunstämplade av såväl den svenska utrikes- som framtidsministern samtidigt som vi med en separatistisk och aktivistisk utrikespolitik stödjer just de krafter som Marocko lyckas avvärja. Krafter som måste motas då de hotar att destabilisera Mahgrib.

Samtidigt som Olof Palmes Internationella Center, Socialdemokraternas eget utrikesdepartement, passat på att prata om Marocko i förklenande ordalag och stödja de destabiliserande elementen.

Marocko är, utöver väktaren i söder, själva instegsporten till fransktalande Afrika samt är en av de maktcentra som nu utkristalliseras i regionen. Med goda relationer med Jordanien, Etiopien, Saudiarabien och Israel samtidigt som de är den effektivaste motvikten mot Daesh / IS och AQiM utgör Marocko en strategisk allierad för stora delar av det fria väst. Likt Finland för både USA och EU.

Två väktare. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.