En fluga på väggen

  • Torsdag 28 Jan 2016 2016-01-28
E-post 0

Runt 80 000 som nekats asyl kommer börja avvisas i ineldningen av 2017. För detta skall kunna genomföras planerar nu regeringen för att chartra flygplan rapporterar DI. Kriminalvårdens transporttjänst, som idag ansvarar för avvisningarna, har en kapacitet på knappt 4 000 avvisningsresor per år med 400 anställda varför stordriftslösningar måste till. Denna lösning har presenterats av Ledarsidorna.se tidigare.

Samtidigt brottas Stefan Löfven, min partiordförande, med dykande opinionssiffror. Både för partiet och på det personliga planet. Men han håller fast att

Vi har en väldigt klar riktning. Vi fick en riktning av kongressen 2013, vi hade kongress 2015, vi har presenterat två regeringsförklaringar, vi har en budget och en vårändringsbudget. Alla pekar i samma riktning, det är slut med nedskärningar och skattesänkningar. Nu är det investeringar som gäller. Riktningen är klar, och den riktningen ska vi hålla i.

Hur den riktningen ser ut är dock högst oklart. Regeringen har nyligen strukit 303 MSEK för utvecklingen av högskolor samt dragit in minst 20 MSEK i regionalt stöd för integrationen av kvinnor på arbetsmarknaden för att täcka Migrationsverkets budget som exploderat. För fem månader sedan lovade statsministern att inte bygga murar. För fyra månader sedan såg migrationsminister Morgan Johansson inget tak i invandringen. Inget område har präglats av sådan ryckighet som migrationsområdet, det område som partiledningen konsekvent förnekat medlemmarna rätt att ventilera. Senast vid partikongressen 2015 belades oroliga kommunalråd med munkavle och samtliga försök att få in migrationspolitik i debatten bromsades effektivt av Carin Jämtin.  Stefan Löfven bör fundera något på ordvalet och vilken färdriktning som vi håller fast vid. Under 2016 kommer Migrationsverket ånyo ha slagit nya nationella rekord i antalet spräckta budgetar. Inför 2016 bedömer Migrationsverket sitt behov till 60,2 MDR SEK eller knappt en och en halv försvarsbudget. Inför 2017 bedöms behovet ha ökat till 73 MDR SEK, reptatrieringcharterresorna oräknade.

Riktningen är klar, och den skall vi hålla i säger statsministern i en fråga som präglas av ryckighet och fortfarande inte får ventileras öppet inom partiet. Den identitetspolitiska filten ligger kvar över ett allt mer uppgivet parti.

Samtidigt så ser vi en rikspolischef som gör en mördare till brottsoffer. Han uttrycker djupa sympatier för den uppgivet 15-åriga gärningsman som ändade den 22 åriga kvinnans liv på ett HVB-hem för ensamkommande i Mölndal i förrgår. Samma fokus har kommunalrådet i Mölndal som efter att hon sagt de obligatoriska orden om att det hela är tråkigt och sorgen för anhöriga till kvinnan sedan mestär upptagen om hur mördaren mår. Dan Eliasson, rikspolischef, är öppet socialdemokrat. Marie Östh Karlsson, Mölndals kommunalråd, är även hon socialdemokrat. Riktningen är klar. Det är begripligt att den mördade kvinnans anhöriga nu vill att en rättsprocess genomförs i Libanon istället då deras tillit till Sverige är på bottennivå.

Den ryckighet som präglar statsministerns handlag har på kort tid blivit djupt rotad i socialdemokratin idag som uppvisar en bristande förmåga att känna av vanliga människors oro och prioriteringar. Att hela systemet haltar blir en naturlig konsekvens med en rikspolischef och kommunalråd som mest går omkring och funderar på hur en mördare mår istället för att fokusera på en nollvision för mord, misshandel, våldtäkter och annat som ligger nära väljarnas vardag.

När statsministern idag skall prata med sina distriktsordföranden så är vi nog fler som funderar på vad han ska prata om. Väljarnas vardag, läget i samhället eller om det blir något annat ämne. Eller om det blir en ny Jämtinsk filt över hela partiet igen. Det är nog en och annan som vill sitta som en fluga på väggen under det samtalet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se