Helene Bergman: Vad betyder feminism för regeringen?

  • Fredag 29 jan 2016 2016-01-29
E-post 0
Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se och Helene Bergman

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se och Helene Bergman

Går det överhuvudtaget att ta statsminister Stefan Löfvén och jämställdhetsminister Åsa Regnér på allvar, när de säger sig vara feminister i en feministisk regering? En regering som skryter med att vara världens första “feministiska” regering samtidigt som de säljer ut hälften av Sveriges befolkning, nämligen kvinnorna, unga som gamla. De säljer ut oss, både vi som är födda här och de kvinnor som sökt och söker skydd i Sverige.

Egentligen säljer de ut oss, alla, vi kvinnor och män, som i årtionden kämpat för ett jämställt land och ett frihetens samhälle. Ett land dit alla andra vill komma och också kommer. De kommer hit och den feministiska regeringen verkar överhuvudtaget inte ha tänkt feministiskt, när de tror att alla som kommer hit blir jämställda så fort de går över gränsen. Så är det naturligtvis inte. Hur skulle det kunna vara det?

Under mina långa vistelser i Bangladesh fick jag anstränga mig för att förstå landets kultur och språk. Det var särskilt ansträngande, eftersom jag var ensam kvinna. Jag kunde inte koderna i umgänget mellan män och kvinnor. Men jag fick hjälp av den inhemska befolkningen, som i vardagen undervisade mig. Ibland ganska bryskt, som när jag blev tillsagd att köpa mig en Salwar Kameez, vida byxor med tunika. De kläderna dolde min kvinnliga kropp och skyddade mig bättre än mina egna västerländska kläder när jag gick runt i Dhaka.

Många gånger skänkte jag Sverige en tacksamhetens tanke. Ett land där jag kunde klä mig som jag ville och vara den kvinna jag ville. Kulturskillnader blir särskilt tydliga i umgänget mellan män och kvinnor. Där uppstår sprickorna och vidgas till avgrunder. Vi har haft en utpräglad manskultur i Sverige. Vi kämpade emot den kulturen och samhället förändrades. Nu ser jag och många med mig hur den jämställdhets – och frihetskultur vi uppnådde hotas.

Vi har en socialdemokratisk regering som säger sig vara världens första feministiska regering, samtidigt som den svenska kvinnofriheten och jämställdheten aldrig varit mer hotad än nu! Men borde inte en feministisk regering stå upp för kvinnor, särskilt när de blir sexuellt trakasserade på offentliga platser såsom badhus och konserter, för att kvinnorna inte har döljande kläder? Under denna feministiska regering hålls kvinnor på grund av sitt kön och sexualitet mer eller mindre som fångar i hemmen, könsstympas och mördas i Sverige.

Borde inte en feministisk regering leva upp till det de skriver på sin hemsida? Så varför lyssnar inte Sveriges feministiska regering på kvinnornas rop:

“Vi tjejer i förorten kräver respekt. I vardagliga situationer ser vi ofta exempel på hur tjejer och killar behandlas olika. Varför ska tjejer bli hämtade av sina bröder i skolan när vi faktiskt hittar hem själva? Varför ska vi stå ut med att bli kallade horor om vi har pojkvänner? Varför ska vi behöva vara oroliga när vi går ut på kvällen bara för att det är många män som rör sig utomhus kvällstid?”

Detta är början på en debattartikel publicerad i ETC. Undertecknarna är 10 tjejer från Botkyrka med Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken hora eller kuvad i spetsen. I debattartikeln vill tjejerna att politikerna ska lyssna:

“Vi vill att kommunerna och staten stärker kvinnor och flickor i förorterna. Satsningar i förorten har hittills riktat sig mot killar och män som ofta är mycket konservativa. Att stärka progressiva och sekulära krafter gynnar feminismen i hela samhället.”

Istället för att lyssna på kvinnorna och tjejerna från förorten har den feministiska regeringen tagit bort minst 20 MSEK i regionalt stöd för integrationen av kvinnor på arbetsmarknaden. Pengarna har gått till att täcka Migrationsverkets budget som exploderat på grund av alla ensamkommande pojkar från kvinnoförtryckande kulturer.

Varför tog inte den feministiska regeringen bort biståndet till de extrema islamisterna i förorten istället? De som också predikar kvinnoförtryck?

Den feministiska regeringen tänker precis på samma sätt som man gjorde på 60-talet med det svenska biståndet till Afrika. Biståndspengarna gick till männen, som köpte majsöl för pengarna. Det var först när biståndsmyndigheterna började fatta att det var kvinnorna, som hade ansvar för barnen – och då började det hända något! Men Stefan Löfvén, vår feministiske statsminister, måste vara totalt historielös såväl vad gäller kvinnorörelsen, som jämställdhetskampen i Sverige.

CNBC är världens största nyhetskanal för i huvudsak ekonomi-och finansnyheter från USA, Europa och Asien. I en intervju med CNBC under World Economic Forum i Davos fick vår feministiske statsminister frågan om det inte är svårt att sälja in budskapet om att Sverige välkomnar nya människor, när det som hände i Köln också händer i Sverige vad gäller sexuella trakasserier av grupper av unga invandrade män?

Han svarade:

“Först och främst är det viktigt att klargöra att sexuella trakasserier inte automatiskt har med migration eller immigration att göra. Vi har haft sexuella trakasserier i Sverige under många, många år, tyvärr.”

Stefan Löfven lovade också att vidta åtgärder så att kvinnor och flickor kan röra sig fritt i samhället utan att bli sexuellt trakasserade. Men hittills har varken han eller hans regering visat någon större feministisk handlingskraft.

Det är 14 år sedan Fadime Sahindal hedersmördades av sin far i Uppsala. För några veckor sedan anordnade GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, en minnesgala på Berns i Stockholm i anslutning till Fadimes dödsdag. Galan ägde rum för att sätta fokus på det hedersrelaterade våldet i Sverige.

Många namnkunniga människor var där, bland annat den feministiske inrikesministern Anders Ygeman, som höll tal. I sitt tal berättade han stolt att lagen mot barn – och tvångsäktenskap har skärpts. Det skedde sommaren 2014 då ett nytt brott infördes, vilseledande till tvångsäktenskap. Det är bara det att då hade den feministiska regeringen Löfvén ännu inte kommit i regeringsställning! Det var alliansens förtjänst. Anders Ygeman försäkrade dock att han var stolt över att tillhöra världens första feministiska regering.

“Jag tar detta arbete på största allvar, att vara feminist förpliktigar.”

Ja, det kanske faktiskt bara är inrikesminister Anders Ygeman som tar feminismen på allvar i regeringen? Han har i dagarna stigit fram som S:t Göran som ska driva ut Draken. 80 000 som nekas asyl ska avvisas om ett år. Inte att förglömma Margot Wallströms tuffa feministiska utrikespolitik. Men jag kan med bästa vilja i världen inte kalla jämställdhetsminister Åsa Regnér för feminist. Hon fanns inte ens med på GAPFs Berns Gala. Inte heller storfeministen Gudrun Schyman var där.

De är ju kulturrelativister, precis som statsminister Löfvén. I deras tankevärld är alla kulturer lika värda och alla män på jorden tafsar på alla kvinnor, alltid. Jämställdhetsministern Åsa Regnér har också gjort en feministisk deklaration. Enligt Agenda i SVT har det det senaste året kommit 35 000 ensamkommande pojkar. Det är en hel ungdomsgeneration.  Det innebär att i åldrarna 15 år går det 119 pojkar på 100 flickor. I åldern 16 år är det ännu värre. Då går det 126 pojkar på 100 flickor.

Åsa Regnér försökte svara på frågorna om problemet med mansöverskottet. I svaret refererade hon till De Ensamkommandes förening, där styrelsen består av 14 unga män och två unga kvinnor. Svaret Åsa Regnér fått var sexundervisning, eftersom många av de ensamkommande aldrig hade umgåtts med kvinnor. Åsa Regnér ansåg att det inte bara var de ensamkommande som skulle få sexundervisning, alla ungdomar i Sverige borde få det!

Den feministiska regeringens röstfiskande ord i den förklädda feminismen har mött verkligheten. En verklighet som den feministiska regeringen själv orkestrerat.  Den hade alla verktyg men vågade inte stå upp för feminismen;

att försvara kvinnors liv och kroppar, oberoende av kultur eller religion.

Den feministiska regeringen skulle haft det feministiska modet att könskvotera invandringen till ett av världens mest jämställda länder.

Det hade varit en feministisk politik, som skulle gett eko över hela världen!

 

Helene Bergman

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se