Inte ett öga är torrt

  • Torsdag 21 Jan 2016 2016-01-21
E-post 0

Sedan 1975 ockuperar Marocko landet Västsahara och slår ner stenhårt på de sahrawier som arbetar för att återfå sitt lands frihet. Sverige har sedan många år stått på deras sida. Socialdemokraterna har kongressbeslut på att Västsahara ska erkännas på samma sätt som Palestina.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Så beskriver Anders Lindberg situationen i Nordafrika. Det är uppenbart att Olof Palmes Internationella center nu går på offensiv efter att regeringen beslutat att inte erkänna Västsahara.

Ett klokt beslut av regeringen då den enda organisation som driver denna fråga är Polisario. Polisario är känt för dels sin förskingring av biståndsmedel men även modern slavhandel, kopplingar till Al Quaida in Maghreb som kidnappning av biståndsarbetare. Trots det ser Lindberg, och Aftonbladets Ledarredaktion (eftersom texten är en huvudledare) Polisario som en stabiliserande kraft i Nordafrika. Såväl EU som USA samt FN är av en annan uppfattning. Framför allt då Polisario konsekvent nekar MINURSO, FN:s representant, tillträde till lägren för att kontrollera sakförhållanden och genomföra en folkräkning.

Lindbergs position stöds av SSU och Emmaus samt, apart nog, Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna ansluter sig till fullo, eller om det är tvärtom att Aftonbladet kopplat sig samman med Sverigedemokraterna, till Anders Lindbergs postion. I ett svar på frågan om hur Sverigedemokraterna ställer sig till Västsahara formulerar sig Louise Thorn, Julia Kronlids (utrikespolitisk talesperson) politiske sekreterare sig enligt följande:

“Sverigedemokraterna stöder ett erkännande av Västsahara som stat

Sverigedemokraternas erkännande innebär att vi som parti anser att Västsahariska republiken i allt väsentligt uppfyller de folkrättsliga kraven för bildandet av en suverän stat.

Samma argument som Aftonbladet men samtidigt så kritiserar Sverigedemokraterna regeringen för motsvarande beslut om Palestina. Som baseras på samma, grunda, analys. Vilket säger en hel del om Sverigedemokraternas utrikespolitiska kompetens. De står bakom en politik som ökar flyktingtrycket mot Europa med sitt stöd till destabiliserande krafter som Polisario. Detta innebär, trots en del svammel om motsatsen, att Sverigedemokraterna erkänner Polisario som legitim regering då de senare är de enda som driver frågan av Sahrawis i regionen. De Sahrawis som bor i själva Västsahara har börjat bygga upp egna demokratiskt valda institutioner sedan Marockos nya konstitution trädde i kraft 2011. Något som inte ses med blida ögon av Polisario som har en annan syn på demokrati.

Lindberg och Åkesson. Lindberg med ett fast grepp om Åkessons hand i Kjell Nilsson Mäkis illustration. Ett milt sagt omaka par men bästa vänner ändå. Inte ett öga är torrt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se