Relativa krigsförbrytelser

  • Tisdag 12 Jan 2016 2016-01-12
E-post 0

Utrikesminister Margot Wallström efterlyser en grundlig och trovärdig undersökning av om utomrättsligt dödande använts av Israel i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier. Jan Björklund kritiserade i debatten Margot Wallströms allmänna hållning till Israel:

– Under lång tid hade Sverige en balanserad hållning mellan israeler och palestinier i den konflikt som pågått under mycket lång tid. Under Margot Wallströms tid har retoriken och handlingen från regeringen förskjutits så att Sverige nu mycket mer ensidigt uppfattas ta ställning för den palestinska parten.

Utrikesministern tillbakavisade detta. Men hur ligger egentligen landet?

Copyright Kjell Nilsson Måki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Måki för Ledarsidorna.se

Amnesty International rapporterade den 27 maj 2015 om de omfattande övergrepp som Hamas gjort sig skyldig till på Gaza-remsan mot den konkurrerande rörelsen Al Fatahs anhängare.

Hamas genomförde, under den israeliska offensiven, omfattande halshuggningar, tortyr och ”olagliga avrättningar” av sådana som misstänktes samarbeta med Israel eller andra. De införde även revolutionsdomstolar som dömde enligt sharia-lagstifning utan möjlighet till överklagande.

Under den israeliska offensiven mot Gaza uppmuntrade Hamas sina egna till att ”jämna ut oddsen” inom den palestinska gruppen samt uppmanade till kriminella handlingar mot palestinier.

Sverige har inte har inte på något sätt krävt en granskning av Hamas aktiviteter, som liknar de anklagelser som riktas mot Israel, under Stefan Löfven och Margot Wallströms ledarskap. Trots de dokumenterade krigsbrott som genomfördes i den senaste öppet väpnade konflikten från bägge sidor nöjer sig Sverige att fokusera vid att kritisera Israel. FN:s rapport från konflikten kan du läsa som inbäddat dokument nedan.

Är krigsförbrytelser relativa vem som begår dessa mot vem? Eller är de absoluta? Hur är Sveriges syn på detta?

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se