Ständigt på fel sida

  • Tisdag 5 Jan 2016 2016-01-05
E-post 0
Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Kuwait sluter nu upp bakom Saudiarabien i den alltmer allvarliga situation som blossar upp i Mellanöstern och återkallar sin ambassadör i Teheran.  Oron är stor överallt. Från Rabat i väster till Baghdad i öster över den uppkomna situationen som kan komma att bli dödsstöten för de trevande fredsinitiativ som givit tecken på framsteg. Om än små. Utöver Kuwait har Bahrain, Sudan och Förenade Arabemiraten, UAE, nu slutit upp till stöd för Saudiarabien. Det samlade GCC, Gulf Cooperation Council, har fördömt Irans attack mot Saudiarabiens ambassad i Teheran som ”barbarisk”. Det är inte orimligt att anta att Arabförbundet, med möjligt undantag för Algeriet, kommer sluta upp till Saudiarabiens försvar. Om inte med vapen så med ord.

Var står då Sverige i detta?

Sedan Margot Wallström tillträdde är vi långt ifrån på god fot med vare sig Saudiarabien, GCC, Arabförbundet eller Israel med undantag för Algeriet. Och Iran. Regeringen har, genom näringsminister Mikael Damberg, satsat stort på att öppna handelsförbindelser med mullorna i Teheran. Mikael Damberg kommenterar det med

Man ska inte vara naiv om man vill handla med Iran. Ska man ge sig in på den här marknaden gäller det att vara medveten om problemen.

Nej. Naivitet, ett av regeringen Löfvens favoritord, är inte bra alls. Och nu är det problem. Frågan är var vi kommer återfinna oss som land inom kort. Antingen kommer vi finna oss på Irans sida tillsammans med mullorna med ett enat Arabförbund och GCC emot oss. Det som talar för detta är att Margot Wallström redan gjort Sverige till en obsolet aktör i den i övrigt sunnidominerade arabvärlden samt Israel. Ett sådant val skulle även distansera oss från USA och övriga EU. Alternativet är att bryta mot det nyss ingångna avtalet vilket skulle innebära en enorm prestigeförlust för Mikael Damberg på ett personligt plan. Det är inte rimligt att anta att Damberg skulle ge upp detta utan strid.

Mikael Damberg är idag departementschef för Näringsdepartementet. Detta departement bär ansvaret för även infrastrukturen (införandet av de kritiserade ID-kontrollerna på tåg och färjor samt det onödiga produktionsstoppet av Förbifart Stockholm som kostade skattebetalarna 700 MSEK), bostäder (en predestinerad brist på runt 700 000 bostäder de närmaste fem åren och en produktionstakt på 40 000 per år) samt jordbrukspolitiken (där en mjölkbonde tvingas lägga ner sin verksamhet varje vecka). Med alla dessa tillkortakommanden är Mikael Damberg i desperat behov av en framgång eftersom den näringspolitiska strategin är begravd i en utredning i minst ett år till. Då återstår utrikeshandel med ett av de få länder som efter Wallströms framfart fortfarande pratar med oss.

Damberg har därför, vid sidan av försvarsminister Peter Hultqvist, successivt i ett allt mer intensivt tempo börjat avlöva Margot Wallström från viktigare uppgifter. Wallström är dessutom idag en av de utrikesministrar som rest minst. Detta en effekt av att hon numera bara får inbjudningar till de större konferenserna likt alla andra. De bilaterala förhandlingarna är tvungna att ske genom andra departement av lätt insedda skäl.

Av någon underlig anledning känns det som om vi sedan regeringsskiftet 2014, när regeringen Löfven tillträdde,  hela tiden återfinner oss på fel sida i olika konfliktzoner. Allierade med fel krafter.

Ständigt på fel sida.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se