Undrens tid

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Tisdag 26 Jan 2016 2016-01-26
E-post 0

”Jag tror att många människor i Sverige känner en stor oro för att det ska bli mer liknande fall när Sverige tar emot så många ensamkommande barn och unga. Många av de som kommer unga hit har traumatiska upplevelser, och det finns inga enkla svar på hur detta ska hanteras.”

Detta sade Stefan Löfven vid en pressträff under måndagskvällen. Det är mindre än sex månader sedan statsminister stod på Medborgarplatsen och sade att inga murar skulle byggas. Det är mindre än en vecka sedan som han upprepade att det inte finns något tak för migrationen i Davos. Samtidigt tycker han att opinionssiffrorna är för dåliga. Statsministern har under gårdagen börjat tro att det finns en oro i samhällskroppen. Från landet kan vi, utöver gårdagens hemska händelse, nu ta del av allt fler rapporter om missförhållanden på olika typer av migrantboenden. Våldtäkter och upplopp där polis till slut tvingas fly ut genom nödutgångar.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Nu ropar rikspolischefen Dan Eliasson efter ytterligare mellan 1 500 och 2 500 poliser för att upprätthålla lag, ordning och inre säkerhet som effekt av 2015 års stora migration till Sverige. Samme rikspolischef som så sent som för tre månader försäkrade att polisen löste sina uppgifter och att det inte fanns några tecken på att polisen skulle börja gå på knäna. Och att det inte fanns några sakskäl till att reglera invandringen för att polis och samhälle skall hinna med. Idag vet vi att det redan nu saknas 20 000 platser för nyanlända flyktingar fram till sommaren samt att mer än hälften av Sveriges kommuner har anmält sig eller står i begrepp att anmäla sig till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Trångboddheten kommer bli värre, slitningarna mer uppenbara samtidigt som vi vet att statsministern har som ambition att få ner antalet nyanlända till en årstakt på mellan 50 000 och 100 000.

Fram till 2025 kommer det saknas 700 000 bostäder samtidigt som vi bara har en produktionskapacitet på runt 40 000 lägenheter per år.

Det är inte utan att jag står med viss förundran i blick. Inte inför inte vad som sker i olika HVB-hem, anläggningsboenden och allmänna badhus. Detta har pågått under en lång tid ute i landet och vi kommer se mer av undanträngningseffekter och oro de kommande åren. Det är ingen nyhet, trots att media i allmänhet först nu börjat rapportera om spänningarna och övergreppen. En rapportering som hade varit omöjlig för så sent som ett par dagar sedan.

Sverige är begåvat med en statsminister och en rikspolischef som visar upp tecken på att tillsammans både kunna tro och se. Och en media som börjat berätta.

Undrens tid är ännu inte förbi.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se