Vi låtsas att det regnar

  • Måndag 4 Jan 2016 2016-01-04
E-post 0

– Nej, det finns ingen gräns

Detta sade Stefan Löfven i en intervju i april på frågan om det finns något tak för flyktingmottagningen och detta citat återger Lena Melin i Aftonbladet i en kolumn. Detta är ett citat som såväl statsministern som socialdemokraternas ledningsgrupp som består av Löfven själv samt Mikael Damberg, Carin Jämtin och Magdalena Andersson alla bör påminnas om. Igen och igen. Och det är inte snyggt att se, dessvärre kan det inte uteslutas att det kommer komma mera av sådant som inte är snyggt att se. I länder som tagit emot väsentligt färre flyktingar än Sverige kommer nu reaktionerna på det senaste årets ökning.

EurAsia Daily rapporterar om en undersökning som visar på att 55 procent av Letterna inte vill bo sida vid sida med en invandrare. Det finns dessutom en opinion för att skära ner det ekonomiska stöd asylsökande får. När det kommer till eventuell matvägran och matprotester är tålamodet kort:

“According to Latvian MP Janis Dombrava, the immigrants arriving in Latvia are too hard to please. “When exiled to Siberia, my relatives ate whatever they could find, while our refugees refuse to eat the bread and meat we offer to them,” Dombrava said, referring to a survey saying that some immigrants refuse to eat food offered by the Latvian authorities.”

Samtidigt aviseras hårdare villkor och bemötande från såväl våra grannländer Norge och Danmark som övriga Europa. Sverige å sin sida har från och med den fjärde januari i praktiken en av EU:s hårdaste regelverk syftande till att signalera minskade möjligheter för asylsökningar. Omkring 150 vakter har anställts för att förhindra att flyktingar och andra utan identitetshandlingar tar sig med tåg från Danmark till Sverige. De minst 8.000 tågpendlarna i Öresundsregionen måste från och med i dag visa id-handlingar två gånger och räkna med 20–55 minuter längre resa från den danska huvudstaden.

Det går inte att utesluta att vi under det kommande året kommer få betala än mer för de snabba lappkast som präglat svensk migrationspolitik. De stämningar som är uppenbara i Lettland känns av ute i landet. Hur regeringen skall klara av att, om vi får tro miljöminister Åsa Romson, inom kort gå tillbaka till 2015 års politik, är okänt men det tycks vara ambitionen. Socialdemokraterna, eller ”min” partiledning, beslöt i sin outsägliga vishet och godhet att inte gå till val på någon migrationspolitik alls för att inte ens ett år senare stryka det helt ur partikongressens program. Carin Jämtin hänvisade till nästa kongress, 2017, eftersom ”vi” hade en politik som Morgan Johansson stod i begrepp att implementera. Idag är 97 881 personer inskrivna i Migrationsverkets anläggningsboenden och det finns inga tecken på att den akuta situationen med tillgång till bostäder skulle mildras. Förtätningarna fortsätter och numera är åtta personer i samma rum inte en ovanlighet. För två år sedan delade fyra personer på samma yta. Konflikterna ökar och polisens resurser prioriteras till att hantera dessa till förmån för annan brottsbekämpning.

Under 2016 bedöms 135 000 nya asylanter anlända till Sverige samtidigt som de personer som sitter fast i mottagningssystemet väntar på kommunplacering. En kommunplacering som präglas av bostadsbrist i samtliga kommuner som har reella möjligheter till arbetsmarknadsetablering. Solna och Örebro har aviserat att nyanlända skall få gå före i de lokala bostadsköerna.

Situationen i svensk migrationspolitik är inte vacker. ­Och det finns inga tydligare tecken idag på att den skulle bli bättre. Fakta är, ett nytt av statsministerns favorituttryck, att med nuvarande bostads- respektive migrations- och integrationsministrars prestation kommer vi inte kunna räkna med annat under 2016 än fortsatta panikåtgärder och skönmålningar. Skönmålningar i vattenfärg som har en tendens att blekna bort och visa det riktiga motivet  när det börjar regna.

Vi har kommit i en situation nu där det inte hjälper att låtsas att det regnar. Och skulle det regna så lär färgen rinna bort rätt snabbt och påminna oss om ett decennium av förnekelse av utmaningarna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se