En lustiger dans

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Tisdag 2 Feb 2016 2016-02-02
E-post 0

Stockholmspolisen har upprättat en särskild polisstyrka för att jobba mot medborgargarden. Insatsen görs efter att maskerade män gått samman för att attackera flyktingbarn rapporterade bland annat SvD under gårdagen.

– Det gäller att få en bild av vad som hände och vilka de olika aktörerna är. Är det en trend eller en engångsföreteelse? Samtidigt har vi en operativ resurs som ska jobba förebyggande framöver, säger kommenderingschef Christer Birgersson.

Sannolikheten att det är en ”trend” bör betecknas som hög. Den svenska extremhögern känner att de har stöd och de våldsamheter som inträffat i Stockholm de senaste dagarna kan mycket väl inträffa igen. Det säger Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidningen Expo. Men  vad alla förstå sig påare inte nämner är att trenden med medborgargarden har funnits under lång tid. Det är samma fenomen som idag har sett till att vi har 55 ”no-go zoner” i Sverige. Områden som kontrolleras av en annan form av medborgargarde, inte sällan med etniska eller kulturella markörer. Dessa områden får inte samma uppmärksamhet, inte ens i Stockholm, av vare sig polis eller den politiska nivån.

En kvinna i ett av Stockholms miljonprogram som jag intervjuade för ett år sedan vittnade om den allt mer hopplösa situationen. En situation som är allmänt känd av såväl poliser som politiker men som nu aktivt valt att prioritera. Som aktivt väljer att låta dessa zoner, i utanförskapsområdena, leva vidare. Kvinnan, en svenskfödd kurdiska i 30-årsåldern, avslutade efter att ha beskrivit hur gäng på mellan fem och 100 personer, med främst etniska och religiösa markörer och trakasserier kontrollerade området, med

”Mina föräldrar flydde till Sverige för att skapa sig en framtid och bosatte sig här. Nu vill även jag, min man och mina barn fly till Sverige för att kunna leva i säkerhet. Men vi sitter fast här.

Varför kommer inte Sverige till oss och räddar oss?

Vi kan ställa oss frågan varför detta enögda intresse för en företeelse som varit känd under lång tid fast med andra markörer. Först nu reagerar polis och politiker med kraft mot den ena yttringen. Den, eller de, andra medborgargarden, eller gäng av kriminella och religiösa fundamentalister, som funnits under lång tid och kontrollerar områden är inget som tycks intressera någon vilket ytterligare befäster de no-go zoner som tycks tillåtas leva vidare i fred i förorterna och miljonprogrammen. Utanförskapsområden med zoner som är dömda att vara just utanför. Som kontrolleras av garden men med annan sammansättning och inte kan kontrolleras av polis. Polisens, och den politiska nivåns, prioritering är mycket tydlig på den punkten. Och ingenting av detta är ett nytt fenomen, dagens klandynamik har Mark S Weiner beskrivit i “The rule of the Clan”.

2016 är året vi kommer få uppleva en lustiger dans.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se