En snut i varje knut

  • Onsdag 3 Feb 2016 2016-02-03
E-post 0

Polisen klarar inte längre av att göra sitt jobb. En starkt bidragande orsak: De kriminella unga männen vid och runt Stockholms central som upptar stora resurser från en redan ansträngd kår. Samtidigt stjäls det för miljoner i Södermalms mataffärer. Men i stället för att rycka ut vill polisen att personalen själva ska stoppa stölderna – genom att prata med tjuven inne i butiken rapporterar Stockholm Direkt. Nu vill polisen på Södermalm att affärsinnehavare tänker om och börjar stoppa den som är på väg att sno något redan inne i butiken. Bara under årets sista två månader tog butiksingripanden 500 arbetstimmar för polisen på Södermalm.

Den som grips för snatteri eller stöld förekommer ofta redan i våra register och vet att rättsväsendet tar rätt lätt på den här typen av brott. Det blir sällan någon allvarlig påföljd och det blir därför inte avskräckande att vi poliser tar dem, säger Fredrik Kaati, polisassitent vid Södermalmspolisen.

Tidigare har polisen i Eslöv hänvisat till alternativa metoder då de egna resurserna inte räcker till. Andra exempel där vanliga medborgare, i brist på statens våldsmonopols förmåga, är det de boende i Kågeröd, Kallinge och Ronneby för att nämna några orter.

Daniel Swedin, Aftonbladets ledarredaktion, skrev igår en ledare som ansluter till det vi ser utvecklas. Han menar att

När forskning säger att jämlika samhällen är tryggare, mer hälsosamma och mer jämställda kommer Sveriges resa mot ojämlikhet få konsekvenser. Och det inte bara för människorna som hamnat efter. Utvecklingen kan komma att underminera den ordning där medborgarna betalar en stor del av sin inkomst i skatt för att få ett socialt skydd och ett samhälle som fungerar. Människor riskerar att vända sig bort från samhället och demokratin.

Vilket är helt rätt iaktagelse. Utöver Richard Wilkinsons ”Jämlikhetsanden” finns det även annan forskning. Inom den ekonomiska forskningen brukar man framhålla fyra olika konsekvenser av ekonomisk ojämlikhet:

  • Sociala jämförelser. Människor jämför sig med varandra och olikheter kan leda till stress.
  • Minskad tillit. Ojämlikhet kan förstärka individualism och egoism. Är människor för olika minskar den sociala sammanhållningen.
  • Politiska konsekvenser. Ojämlika samhällen kan försumma exempelvis sjukvårds- och utbildningssatsningar och i stället föra en politik som gynnar höginkomsttagare.
  • Våld och kriminalitet. I ett ojämlikt samhälle har fattiga relativt sett mer att vinna på att stjäla av de rika.

Sedan början av 90-talet har inkomstklyftorna i Sverige vuxit snabbare och mer än i något annat västland. Det konstaterade Michael Förster, en av forskarna bakom organisationens OECD:s granskning av de växande klyftorna i västvärlden. Och vi ser nu resultaten av ett våldsmonopol som inte kunnat hålla jämna steg med samhällsutvecklingen och de ökade klyftorna.

Vi ser resultatet i ”engagerade samhällsmedborgare och ”den rikes rätt”. Eller rättare sagt möjligheter att betala för skyddet av sin egendom. Allt fler tar egna initiativ när tilliten till polisen eroderas.

Ett samhälle med stora klyftor förutsätter ett starkt och ständigt närvarande våldsmonopol. Ett med små klyftor ett mer anonymt och tillbakadraget.

Jag kan inte utesluta att jag inom en snar framtid tvingas förespråka ett samhälle som jag i grunden inte vill ha. Ett samhälle som behöver ”en snut i varje knut” eller ständigt närvarande våldsmonopol för att hålla ihop om inte andra krafter skall ta över. Det kan inte uteslutas att det är det enda vi kommer ha råd med….

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se