Någon bör finnas. Men var?

  • Måndag 1 Feb 2016 2016-02-01
E-post 0

Nyheten om den mördade 22-åriga kvinnan på HVB-hemmet i Mölndal blev snabbt en detaljerad världsnyhet. Det finns dock ett antal besvärande detaljer som stör bilden av en oberoende nyhetsrapportering. Inledningsvis rapporterade SVT och Sveriges Radio att ett dödsfall ägt rum på ett HVB-hem men utan att skriva ut att det var ett hem för ensamkommande flyktingbarn av manligt kön. Först efter att Aftonbladet skrivit ut detta kompletterade public service sin rapportering.

Men det finns fler, och ännu märkligare, omständigheter kring rapporteringen. Mail Online har haft den kanske mest fylliga rapporteringen av händelsen, långt fylligare än den svenska, inkluderat identiteten på gärningsmannen, kopia på häktningsframställan samt på vilken klinik han vårdas för närvarande. En mycket klar och redig artikel för läsarna. På ett villkor. Att läsaren ej befinner sig i Sverige eller försöker läsa via en svensk IP-adress. Svenska IP-adresser är blockerade från att läsa nyheter om händelserna i Mölndal. Läsaren möts då av meddelande att de aktuella sidorna inte finns.

Skärmavbild Mail Online artikel

Skärmavbild av Mail Onlines artikel via “Hide my ass”.

Ledarsidorna.se har tagit del av artikeln via tjänsten ”Hide my ass” som fingerar ett IP-nummer i valfritt annat land eller från en smartphone eller tabloid. Då blir samma länk plötsligt, som genom ett trollslag, läsbar. Även om en IP-adress från något av våra närmaste grannländer skapas:

Det finns goda skäl att börja fundera på varför, och på vems uppdrag, denna nyhet begränsas för svenska läsare med svenska fasta IP-adresser. Det är nämligen endast artiklarna om mordet som är blockerade för svenska adresser, övriga nyheter om Sverige, under taggen ”Sweden” finns fullt sök- och läsbara. De som vill läsa artikelserien i sin helhet bör gå via “Hide my ass” eller annan motsvarande tjänst och klippa in orginallänkarna som ni finner i slutet av postningen.

Sveriges regering har tidigare, genom utrikesministerns handlag med sociala medier, visat att den inte ryggar för att blockera journalister eller andra samhällsmedborgare från deras rätt att ta del av information. Frågan är om regeringen på något sätt har satt press på Mail Online eller Akamai som administrerar bland annat artikelblockeringar eller om det är någon annan som är satt under press i syfte att begränsa informationsfriheten eller på annat sätt styra informationsinhämtningen.

Mail Online är världens största engelskspråkiga nyhetstjänst som ägs av DMG Media. Att blockera ut ett helt land från att läsa en enskild artikelserie från en sådan tongivande nyhetsförmedlare är sällan något som sker av misstag. Det kräver en medvetenhet. En mycket stark medvetenhet och att någon som ger order om det. Någon som kanske uttryckt starka önskemål att agera i en viss riktning i mer eller mindre förtäckta ordalag. Det florerar uppgifter att Mail Online gjort denna blockering på eget initiativ då publiceringen skulle “bryta mot svensk lag”. Det finns ingenting i publiceringen som bryter mot svensk lag men kan vara på gränsen till god publicistisk sed. Detta står dock Mail Online över då de har säte utanför Sverige.

Det som kan vara besvärande, och göra att blickarna riktas mot regeringen, är att i mars 2015 utsåg regeringen Anette Novak att leda den statliga medieutredningen. Enligt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (Mp) ska utredningen leverera ”drastiska förslag” för att vända den pågående medieutvecklingen och bland annat börja titta på “etiska sökmotorer”.

En “etisk sökmotor” är ingenting annat än en censurering av internet för svenska IP-adresser. Blockering, eller att kraftigt försvåra rätten att fritt ta del av information, är ett logiskt första steg i denna riktning.

Novak har en gedigen bakgrund från främst tidningen Dagen som enligt tidningen själv skall genomsyras av kristen tro och kristna värderingar och har fått omfattande kritik från svensk media för sitt sätt att sköta utredningen. Att hon har skaffat sig internationella kontakter under denna tid framgår även det.

Vi bör fundera lite på vem denne någon är som systematiskt nu försvårar rätten att fritt inhämta information skulle kunna vara. Denne någon bör rimligtvis finnas. Det bör vara någon av kött och blod eftersom inget sker så systematiskt som denna form av blockering utan att det är en medveten, planerad, handling bakom. En människa.  Inga andra artiklar eller artikelserier är blockerade för endast svenska IP-adresser på samma systematiska sätt än dessa.

Någon bör rimligen finnas i verkligheten. Frågan är bara vem. Och var. Och varför.

 

Orginallänkar från MailOnline att klippa in i en anonymiseringstjänst:

  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-3422605/The-town-destroyed-migration-week-murder-beautiful-young-social-worker-sent-shockwaves-Europe-MailOnline-shines-spotlight-Molndal.html
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-3420881/Swedish-social-worker-stabbed-thigh-tried-break-fight-two-teenage-migrants-Police-officer-reveals-shocking-new-details-killing.html
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-3420514/Migrant-centre-Swedish-refugee-worker-stabbed-death-working-night-shift-face-corporate-manslaughter-charge-murder.html

 

Stöd gärna Ledarsidorna.se utveckling. Alla bidrag – stora som små – bidrar till uthållighet och grundligare research. Ambitionen är att 2016 utöka redaktionen till att komplettera med en heltidstjänst.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se