Olivkvisten

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Tisdag 9 Feb 2016 2016-02-09
E-post 0

Det var den 4 januari som de svenska id-kontrollerna i Danmark blev verklighet. Samma dag beslutade Lars Løkke Rasmussen att införa egna stickprovsmässiga gränskontroller mot Tyskland.

Men nu vill han att de nordiska länderna ska enas om en gemensam gränskontroll på gränsen till Tyskland, främst för att slippa de negativa konsekvenserna från de svenska id-kontrollerna i det som kallas ”Stor-Köpenhamn”. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har i nuläget ingen kommentar till det danska utspelet.

– Inte mer än att det är positivt att Danmark vill hitta gemensamma vägar framåt, men det är inget vi kommenterar i sak just nu, säger Victor Harju, pressekreterare hos inrikesministern.

Danmarks signal, att man värnar om det nordiska samarbetet, skall inte underskattas. Trots att Sverige under regeringen Löfven gjort sitt absolut bästa för att förolämpa Danmark, Finland och i viss mån även Norge vid varje tillfälle som varit möjligt så värnar våra grannländer vårt nordiska samarbete.

En gemensam gränskontroll kommer dock få en rad med följdverkningar som kanske inte faller regeringspartierna i smaken. Vi kommer i praktiken anamma våra grannländers asylpolitik och kanske på sikt migrationspolitik. Vilka som beviljas asyl och inte. En annan konsekvens är att vi får ett Schengen i Schengen vilket kan utmana detta samarbete på EU-nivå. Men vi är inte ensamma. Polen och länderna ur det forna östblocket resonerar i samma termer.

Danmark sträcker nu ut en olivkvist till regeringen Löfven. De är beredda att ha överseende med vår uppskruvade retorik. De visar att de trots vårt agerande fortfarande månar om oss. Det vore oklokt att inte ta den invit som nu Danmark bjuder in oss till på allvar och med ödmjukhet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.