A Safe Haven

  • Onsdag 30 Mar 2016 2016-03-30
E-post 0

Holländsk specialpolis har under natten genomfört nya räder i södra Rotterdam efter helgens gripande av fyra terroristmisstänkta rapporterar SVT. Sent i söndags greps en 32-årig fransman tillsammans med tre andra personer efter begäran från franska myndigheter. Mannen misstänks ha planerat ett terrordåd för terrorgruppen IS i Paris tillsammans med en 34-åring som greps utanför Paris i torsdags. Han ska ha rest till Syrien med en annan terrormisstänkt och ha länkar till ett nätverk med knutpunkt i belgiska Molenbeek.

Vad som inte framkommer i den svenska rapporteringen är att två av de gripna har kopplingar till Algeriet. Detta är i sig något märkligt då de flesta andra europeiska medier rapporterat nationstillhörighet. Algeriet är ett i terrorsammanhang ganska vanligen förekommande, till och med i viss mån överrepresenterat,  land dit personer eller grupper har olika kopplingar.

Algeriet har i sammanhanget en egen historia med bland annat GIA. GIA, Groupe Islamique Armé, utgörs i grunden av veteraner från Afghanistan som inledningsvis organiserade sig i Islamic Salvation Front (FIS) i december 1991. Sveriges koppling till GIA och de algeriska terrornätverken är väl känt. Den algeriske emiren Abu Bilal Moataz levde under en längre tid i Sverige och passade då på att ge ut GIA:s tidskrift al-Ansar (”The Supporters”) riktad mot europeiska läsare i skydd av Sveriges tryckfrihetsförordning.

Sverige har en historia av att ge skydd, eller möjlighet att verka fritt, för en rad med frihets- och terrorrörelser. GIA är i gott sällskap av bland annat El Sendero Luminoso som hade kontor i Skärholmen utanför Stockholm på 1980-talet. PKK, PLO (som öppnade sitt Stockholmskontor 1975) samt medlemmar i andra terrorstämplade organisationer som Leila Khaled, PFLP, inresetillstånd är andra exempel.

Men åter Algeriet. Antalet terrorister med algeriska kopplingar är iögonfallande. Så pass iögonfallande att det finns vissa skäl att ifrågasätta utrikesminister Margot Wallströms hyllning i januari i år till Algeriet för dess ”passiviserande roll” i regionen. I Algeriet är dessutom Polisarios läger i Tindouf belägna som är en numera väl känd rekryteringsbas för terrorister med kopplingar till AQiM. Algeriets regering står Polisarios ledning mycket nära.

Algeriet dyker upp lite för ofta i rapporteringen kring resande stridande för att det skall kunna negligeras. De svenska hyllningarna av Algeriet känns i denna kontext tämligen aparta men kanske är det en naturlig följd av vår historia som ”Safe haven”.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se