Den som lever får se

  • Tisdag 29 Mar 2016 2016-03-29
E-post 0

Den 1 april skärps svenska terroristlagarna så att det blir olagligt att resa eller utbilda sig i syfte att begå terroristhandlingar. Säpo hoppas nu att nya lagen ska leda till man kan stoppa flera personer från att resa för att ansluta sig terroriststämplade grupper. En välkommen skärpning som kommer på plats nära ett år försenad. Det är ingen hemlighet att arbetet försenats på grund av slitningar inom regeringen. Miljöpartiet har bromsat tillsammans med delar av socialdemokratin. Det har funnits, och finns, en oro för att resor till andra konflikthärdar kommer att förhindras.

För regeringen är situationen prekär i förhållande till EU med denna lagstiftning. Såväl HAMAS som PFLP, Palestinian Islamic Jihad, Hizbollah samt PKK återfinns på EU:s gemensamma terrorlista. Gränsdragningen mellan att ansluta sig och agera som åskådare och delta i kulturaktiviteter eller annan verksamhet kommer bli en balansgång inte bara för domstolarna utan även för regeringen Löfven efter att vi på pappret nu börjat inarbeta FN:s säkerhetsråds resolution 2178 i vår lagstiftning.

Det första stora testet kommer bli i årets ”Ship to Gaza”. Hamas, som återfinns på terrorlistan, är den organisation som de facto styr och kontrollerar Gazaremsan. Även den kurdiska diasporans aktiviteter i Kurdistan, som drivs av exilkurder via Olof Palmes Internationella Center och enskilda aktivister, bör prövas i förhållande till den nya lagen. Socialdemokratin har, sedan lång tid, en tradition att involvera sig i konflikthärdar och hamna i fel sällskap. Lagen bör kunna pressa fram en ny utrikespolitik som inte längre destabiliserar Mellanöstern och Nordafrika och som är mindre aktivistisk.

Den som lever får se.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se