Ett erbjudande vi inte kan tacka nej till

  • Torsdag 10 Mar 2016 2016-03-10
E-post 0

En USB-sticka innehållande stulna dokument med namn, telefonnummer och kontaktuppgifter för 22 000 personer från 51 länder som anslutit sig till Islamiska staten (IS) / Daesh dominerar nyhetsflödet. Registret överlämnades av en IS-avhoppare till den brittiska tv-kanalen Sky News, efter att ha stulits från terrorsektens interna säkerhetspolis.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Ett register över ”Resande stridande”, eller ”Foreign Fighters” av denna karaktär kan inte betecknas som annat än just en guldgruva och ett genombrott i kampen mot Daesh / IS. Huruvida Sverige kommer att kunna få ta del, och har kraft nog att agera, på informationen återstår att se. Sverige lämnade under fjolåret delar av Europol-samarbetet runt informationsutbyte om Daesh / IS med höjda ögonbryn från vår omvärld. Sverige anses fortfarande, av flera länder, ligga flera år efter övriga europeiska länder i kampen mot jihadistisk terrorism. Skulle informationen på USB-stickan avslöja svenska medborgare med koppling till organisationer som uppbär statligt kultur- eller bildningsstöd kommer ett antal regeringsföreträdare ha svårt att manövrera och en kommunikativ utmaning när de ska förklara sig.

Att Sverige inte skulle få del av informationen är dock orimligt att tro. Snarare kommer vi få se något omvänt, att vi får del av informationen samt en internationell press på Sverige att agera på den. Att Anders Ygeman pressas till att visa att Sverige menar allvar med sin nyhårda retorik. Det som är sprängstoff i materialet är vilka svenska moskéer som kan kopplas till de svenska jihadisterna samt resrutterna. Skulle Dawa-moskéerna återfinnas i större omfattning kommer kritiken mot Hanna Gadban efter hennes bok ”Min Jihad” sannolikt tystna. Om den nu rikskända moskén i Örebro, där Mona Sahlin tidigare engagerat sig i röstskolan, finns med kommer konvulsionerna nå långt in i andra organisationer. SÄPO är tämligen rutinerade i att lägga pussel. 

En annan detalj är att Tunisien erhöll Nobels fredspris 2015 för sina demokratiska framgångar men pekas i nyhetsrapporteringen ut som transitland. Ett annat land som skulle vara intressant om det fanns med som rekryterings- eller transitland är Algeriet. Algeriet står som värd för Polisarios läger i Tindouf och de senare har dokumenterat varit rekryteringsgrund för såväl omfattande korruption som jihadister. Än så länge har inte Marocko pekats ut vilket inte är så förvånande.

Marocko är det enda land i Nordafrika som hållit emot IS, AQiM och Boko Harams utbredning. Att Marocko för tillfället dragit sig ur samarbetet med EU är att beteckna som en diplomatisk markering mot den domstolsprocess som pågår i EU-domstolen. EU-kommissionen har nu ambitionen att mildra tonen för att inte riskera samarbetet mot resande stridande.

USB-stickan kan vara den game-changer vi behöver för att få bort svenska jihadister från gatorna. Frågan vi bör ställa oss är hur pass hårda nypor regeringen klarar av att ha givet det interna spelet samt hur omvärlden kommer reagera om vi inte tar den chans som detta ger oss.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se