Förlorade segrar

  • Tisdag 22 Mar 2016 2016-03-22
E-post 0
Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

“Det finns idag få som inte känner avsky för terrordåden i Bryssel. För att stoppa de terrordåd som sker just nu, måste omvärlden se till att stoppa krigen i Syrien och Irak”.

Det menar Mellanöstern-analytikern Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

Den viktigaste faktorn i den jihadistiska islamismens framväxt är hämndkänslor inom frustrerade sunnimuslimska kretsar, både inom eliten och bland gräsrötterna, menar Jönsson.

– Det handlar om alla de bakslag och förödmjukelser som den sunnimuslimska världen har drabbats av de sista 100 åren – gång på gång.

En sanning med mycket stor modifikation vilket den insatte med viss lätthet inser.

Diskussionen inom Islam började i samband med slaget vid pyramiderna 1799 där 20 000 fransmän, under Napoleons befäl, besegrade en 50 000 stark mamluk-armé med bland annat de ökända janitsarerna. Janitsarerna räknas till 1700-talets absoluta elitsoldater. Fransmännens förluster uppgick till endast 29 döda, mamlukarmén räknade in 3 000 döda. Sedan dess har det i den religiösa kontexten pågått en teologisk – politisk diskussion om varför väst kunde besegra en mer än dubbelt så stor styrka och dessutom utnyttja vetenskapliga landvinningar som haft sina rötter i Levanten bättre. Inom Islam ses detta slag som en av de största förnedringarna genom historien av Islam utfört av det kristna väst. Kristna som bäst kunde ses som mindre vetande men allt som oftast som barbarer. Sedan dess pågår en teologisk diskussion om orsakerna – om man där och då tolkat Koranen, haditherna och profetens sunna rätt eller fel. Om Koranen är ett dokument bundet av sin tid när den nedtecknades eller om det är ett tidlöst dokument bundet av sin bokstav.

Reformerta, bland annat den rörelse vi kan se idag i Marocko och Jordanien, hävdar att Koranen måste ses som bundet av sin tid. Att först när tidsbundna seder och bruk ”skalats” av så framträder kärnan i Islam och Islam kan återta sin ledande position i förhållande till de andra abrahamitiska religionerna, judendom och kristendom. De ortodoxt konservativa menar att Koranen är ett tidlöst dokument som skall tolkas till sin bokstav.

Ur det senare är DAESH / IS synsätt sprunget – Koranen skall tolkas, eller vantolkas, till sin bokstav. Allt som DAESH / IS utför och representerar har stöd i sin bokstav i olika suror i Koranen. Suror som de reformerta anser bör vara bundna av sin tid och därmed inaktuella.

Ur den konservativt ortodoxa strömningen växte två rörelser fram som var och en för sig underblåser det vi ser idag i DAESH / IS. Dels wahhabismen, som utgör Saudiarabiens statsreligion och som verkat som inspiration för al Quedas grundare Usama bin Ladens uttolkning, dels Muslimska Brödraskapets uttolkning. Muslimska Brödraskapet grundades 1928 som motvikt mot de reformertas teologiska diskussion och utgör idag Hamas teologiska och ideologiska bas samtidigt som de ständigt utmanar wahhabismen som norm inom Islam. Brödraskapets outtalade mål är att få representera den uttolkning av Islam som skall råda i det som kallas Islams kärnområde, den Arabiska halvön, med de heliga städerna Mecka och Medina och då de heliga platserna för vallfärden innefattande zem-zem källorna och Kaban.

Som ett resultat av detta så ligger det inte i Muslimska Brödraskapets intresse att de närmanden som de facto skett mellan Israel och länderna på den Arabiska halvön, senast genom att Israel öppnade ett samarbete kring förnyelsebar energi med Förenade Arabemiraten (UAN) 2015. Ett samarbete som inte är möjligt utan Saudiarabiens välsignelse. Av detta skäl så ligger det i Brödraskapets intresse att hålla konflikten mellan Israel och Palestina vid liv samt sprida all den antisemitism som är möjlig att sprida i arabvärlden. Konflikten mellan Israel och Palestina är en mycket djupare och större konflikt än vad vi kan utläsa i svensk media. Hamas, och alla som stödjer denna rörelse, är en lydig bricka i ett spel med sekellång historia.

Allt stöd till Muslimska Brödraskapet och allt stöd till Hamas fyller sin funktion i en konflikt som bara kan lösas inom Islams teologiska diskussion. Det stödet, inte sällan genom dribbling av biståndsmedel från väst, håller många av dagens krafter vid liv. Hur Muslimska Brödraskapet förhåller sig till DAESH / IS finns idag inga öppna säkra källor som styrker förhållandet, trots att vi vet att Egyptens förre president Mohammed Mursi (Brödraskapet) gav trosfränder, medlemmar i Brödraskapet, amnesti under sin tid som president. Dessa var tränade av DAESH / IS och vi måste ha klart för oss att bägge organisationerna, Brödraskapet och DAESH / IS,  strävar efter samma mål:

Ett återupprättande av kalifatet.

Detta innebär att formella kopplingar inte kan uteslutas.

En annan detalj i förändringen som skett är att DAESH / IS nu slutligen tycks ha anammat en ny taktik, tagen från rivalen al Queda. De genomför nu terrordåd i stor skala på västs territorium. Tidigare har endast al Queda genomfört detta och DAESH / IS stått för mer konventionell krigföring. Paradigmskiftet kan tyda på att delar av al Queda och AQiM (Al Queda in Maghreb (Nordafrika)) uppträdande och personal. De delar i grunden en våldsbejakande uttolkning av Koranen. Bägge rörelserna återfinns med sina rekryterare i de flyktingläger som finns från Polisarios läger i Tindouf i väst till bergsbyarna i Afghanistan och Pakistan i öst.

Hur kriget nu skall vinnas, och på vems villkor, ger ingen svar på idag. Den som nu kanske vinner kriget bör ha en klar idé hur en vinst skall förvaltas så att vinsten inte blir ytterligare en förlorad seger i raden av förlorade segrar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se