Lång dags färd mot natt

  • Lördag 12 Mar 2016 2016-03-12
E-post 0

Tyskland kommer inte längre att ta emot många av de flyktingar som skickas tillbaka till landet enligt Dublinförordningen. Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är kritisk till det tyska beskedet och låter via SR meddela att han är beredd att låta EU-kommissionen och EU:s domstol granska Tysklands agerande.

Sverige ser därmed ut att ha övergivit den förbindliga ton vi haft tidigare gentemot Angela Merkel och Tyskland och behandlar därmed Tyskland med samma tonläge som vi behandlar Storbritannien, Ungern, Grekland, Norge, Finland och Danmark. Att vi skulle få något europeiskt land med oss i omröstningen till FN:s Säkerhetsråd är i praktiken uteslutet rapporterar tjänstemän i utrikesförvaltningen. Vi brände under fredagen den sista bron med Morgan Johanssons offentliga uttalande.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Samtidigt kritiserar Göran Persson, tidigare partiledare och statsminister, nu öppet sin efterträdare Stefan Löfven för hans senfärdighet och tafatthet inom migrationsområdet. Att det är oroligt i partiet är de flesta medvetna om och att Persson nu kliver fram är en tydlig signal till Stefan Löfven att han måste börja agera. Att han nu har ögonen på sig.

Rekryteringen av Perssons tidigare medarbetare Anneli Toresson skall ses ur detta perspektiv. Hon är rekryterad för att städa upp enligt säkra källor och är att beteckna som en överrock på stora delar av statsrådsberednnigen. Samma källor uppger att hon ställde krav, inte bara lön, på att komma tillbaka. Krav i form av interventionsrätt och muskler. Det är allmänt känt att intrigerna och de dagliga öppna konflikterna mellan regeringspartierna förlamar stora delar av regeringen. Något allt fler ”silverryggar” i arbetarrörelsen noterat under tilltagande oro. Och även Stefan Löfven uppges vara rejält orolig.

Under det planerade toppmötet mellan EU och Turkiet den 17-18 mars, då avtalet skall signeras, kommer det bli klart om Sveriges skrivningar om mänskliga rättigheter kom med. Stefan Löfven drev på hårt för att få med det i det första förslaget men risken är stor att Donad Tusk, som fått mandat att slutförhandla med Turkiet, lägger fram ett avtal som inte är bra nog. Det finns en uppenbar risk att Riksdagen säger nej till detta och i sådana fall stundar kaos. Miljöpartiet balanserar redan idag på vad de kan svälja i form av ytterligare begränsningar i migrationen men även vänsterpartiet, kristdemokraterna och liberalerna har svår ångest i dagsläget. Det enda partiet som försiktigt signalerat att de kan gå med på det som presenterats vid det senaste toppmötet är moderaterna. Sverigedemokraterna håller tills vidare en låg profil. Just migrationsområdet kantas idag av att vara ständigt rörlig materia och Sverige betalar nu priset för att ha lagt locket på den debatten.

Jag har återgivit min syn på detta i bland annat förra veckans Lördagsintervju och jag kan inte nog understryka att all information har funnits i systemen som varnat allt högre sedan 2012. Att som ledare eller förtroendevald försöka påstå att ”ingen kunde förutse” dagens situation med bibehållen trovärdighet är helt enkelt inte rimligt.

Veckan som kommer ser med andra ord ut att bli en av Stefan Löfvens hårdaste arbetsveckor. En enda lång krishantering som börjar idag med att han träffar sina kommunal- och landstingspolitiker. Kommunala företrädare som förutsätts tacksamt ta emot den överrullningseffekt som höstens migrantström kommer innebära både momentant med tvångsfördelning men även på sikt vartefter statsbidragen för kommunplacering upphör.

Långa dagar för statsministern. Lång dags färd mot natt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se