One by one

  • Måndag 7 mar 2016 2016-03-07
E-post 0

I Bryssel har det pågående toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer tagit en dramatisk vändning. Turkiet har kommit med nya, betydligt tuffare krav mot EU för att stoppa flödet av flyktingar och migranter till EU.. Sverige har tidigare satt upp en tuff attityd mot Turkiet, så sent som igår var tonläget ett helt annat.

– Vi skickar inga blanco-checkar till den turkiska regimen, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) när han pressades i Agenda om Sveriges och EU:s förhållande till Turkiet.

Turkiet kräver nu – mitt under mötet – bland annat mer än dubbelt så mycket pengar som man tidigare sagt. Dessutom kräver turkarna snabbare förhandlingar om ett EU-medlemskap. Det är de turkiska kraven för att gå med på att stoppa flykting- och migrantströmmarna från Turkiet till EU rapporterar SR/Ekot. Men det finns något ännu allvarligare som ännu inte kommit fram i svensk media. Turkiet vill införa en ”one-by-one” – princip. Det turkiska förslaget ligger längst ner i artikeln direkt från Ledarsidorna.se källor i Bryssel.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Principen innebära att för varje migrant som EU skickar tillbaka till Turkiet så kan Turkiet skicka en till EU. Detta innebär att vill EU minska migranttrycket måste avvisade transporteras direkt till sina ursprungsländer och inte tillbaka via Turkiet.

Turkiet sitter med trumf på hand för skulle inte EU och Turkiet komma överens kommer EU bli pressade från inte bara Turkiet. Det finns en man i Kreml som är fullt på det klara med hur EU skulle klara av att ta emot de 1 200 000 ukrainska internflyktingar som finns i Ukraina om han skulle få för sig att flexa sina muskler. Polen, Tjeckien och Slovakien har idag tagit emot huvuddelen av de ukrainare som befinner sig på flykt. Med bland EU:s svagaste ekonomier kan vi fundera på förutsättningarna för att dessa kan klara 400 000 till var på kort tid.

Erdogan har makten att knäcka Schengen-avtalet nu. Och han vet att han kan sätta igång en kedja som EU svårligen kommer kunna bemästra med mannen i Kreml som plötslig partner.

Vi kan fundera på hur Anders Ygemans utfästelse om att repatriera 80 000 under året nu kan komma att vara realiserbart. Det är möjligt att 80 000 till uppsamlingsläger i Turkiet hade varit möjligt men om priset är att ta tillbaka 80 000 ”nya” så blir det ingen lättnad alls.

Men om EU:s relation med Turkiet är problematisk är det ingenting mot hur relationen till AKP är internt regeringen och internt det socialdemokratiska partiet.

  • Mehmet Kaplan, Bostads- och IT-minister (MP) är den svenska minister som har bäst kontakter med regeringen i Ankara. Det är ingen hemlighet att han är praktiserande sunnimuslim och har en historia av ett svävande förhållningssätt till bland annat IS.
  • Ardalan Shekarabi är shiamuslim från Iran. Sunnimuslimer och shiamuslimer har inte en historia av att vara kompatibla i alla sammanhang. Splittringen dem emellan går, som bekant, tillbaka till den fjärde kalifen Ali på 600 – talet enligt vår tideräkning. Shekarabis väljarbas är stark med det stora antal shiamuslimer som flydde den iranska revolutionen 1979.
  • Ibrahim Baylan är de arabisktalande kristnas representant i regeringen. Hans försvar av denna grupps säkerhet och möjligheter till skydd i Sverige har så här långt inte präglats av någon framgång. Branden i Dawa-moskén i Eskilstuna under regeringens första år fördömdes som ett rasistdåd tämligen direkt, utan klarlagd brandorsak, emedan den kristna syrianska församlingens lokaler i Jönköping kunde vandaliseras i praktiken samtidigt utan att någon minister höjde på ögonbrynen.
  • För att göra situationen än mer komplex har två andra ministrar intressen i östra medelhavsregionen. Försvarsminister Peter Hultqvist och migrationsminister Morgan Johansson har investerat mycket tid och resurser för att säkra den kurdiska diasporans stöd.

Toppmötet i Bryssel är inte utan dramatik och dramatiken, samt maktbalanserna som nu kommer i dagen, kommer att följa med Stefan Löfven hem till Rosenbad. Går turkarna hem med segern, vilket mycket tyder på, kommer Stefan Löfven ha en något annorlunda balans än tidigare i sin regering. En regering som nu mer och mer tvingas betala identitetspolitikens pris.

One by one….

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se