Alla håller andan

  • Måndag 25 Apr 2016 2016-04-25
E-post 0

Den här veckan har många tvivlat på vilka värderingar Miljöpartiet står för. Där har vi ett arbete framför oss, sade partisekreteraren Anders Wallner i Agenda i SVT på söndagskvällen. Den tidigare miljöpartisten, som känner partiet, Josefin Utas pekar på ett parti med en djup kris för ledningen. Utas valde att lämna Miljöpartiet i sista stund. Hon såg sannolikt det som skulle komma.

Det finns dock ett antal röster som antingen saknas i debatten eller som vi bara hör mumla i kulisserna. Under helgen genomförde Socialdemokrater för Tro och Solidaritet ett förbundsstyrelsemöte. Källor närvarande vid mötet vittnar om att dess ordförande, den flitigt anlitade oberoende experten på svensk politik professor Ulf Bjereld, uttryckt starkt missnöje med att Mehmet Kaplan fått avsked. Det är ingen hemlighet att Bjereld delar mycket av Kaplans och Gustav Fridolins aktivistiska drag. Främst i frågan om Palestina delar de åsikt.

En röst som saknats i debatten efter Mehmet Kaplans avgång är den annars lojala ledarsidan på Aftonbladet. Sedan Mehmet Kaplans avgång har i praktiken samtliga större ledarsidor handlat om Miljöpartiets kris och risken för en total genomklappning för partiet och med en uppenbar risk att smitta av sig på socialdemokraterna. Karin Pettersson med sina medarbetare väljer nu konsekvent att prata om vad som helst. Utom det som är på allas läppar. Som om allt var som vanligt. Även Aftonbladet ledarsida måste anses stå Miljöpartiet nära. De delar samma identitetspolitiska övertygelse samt i vissa sakfrågor står de närmare Miljöpartiet än Socialdemokraterna. Förbifart Stockholm och Bromma Flygplats är bara två av sakfrågorna där Eva Franchell  drev opinion mot Förbifarten långt efter att det slutliga beslutet fattats och bygget var i full gång. På Politism, Aftonbladets och LO:s stora webbsatsning med fokus på unga väljare där såväl Schibstedt som LO investerat miljonbelopp tillsammans med Kommunal, ligger verksamheten nere helt. Ett av de sista inläggen som skrevs innan redaktionen gick på helgvila handlade om skatt på tamponger.

Samtidigt, vilket i och för sig är rätt självklart, läcker ingenting ut från de socialdemokratiska ministrarna. Att ingen ger några kommentarer innebär dock inte att det är tyst i regeringskretsen. Skulle Miljöpartiet implodera i sig självt faller sannolikt regeringen samtidigt som socialdemokratin kommer smittas av konvulsionerna. De delar, bland annat Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och SSU, som står Miljöpartiet närmast riskerar att dras med i den uppgörelse med identitetspolitiken som nu går av stapeln inför öppen ridå inom Miljöpartiet.

Aftonbladet håller andan nu. Socialdemokraterna håller andan. Regeringen håller andan.

Alla håller andan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se