Arton månader

  • Måndag 4 Apr 2016 2016-04-04
E-post 0

– Vi har regerat i 18 månader. Det har varit 18 månader där vi fått göra en hel del när det gäller migrationspolitiken, vi kan inte lösa alla problem på en och samma gång.

kommenterar migrationsminister Morgan Johansson det faktum att regeringen inte tagit tag i EBO-lagstiftningen, den lagstiftning som ger nyanlända rätten att själva välja sitt boende. Denna möjlighet har lett till segregation samt att de kommuner som redan tagit emot flest nyanlända per capita fortsatt kommer göra det. En nyanländ har en tendens att vilja bo nära sina landsmän och släktingar.

Det finns goda skäl att granska vad regeringen gjort de 18 månader han menar att man gjort en hel del under.

Perioden oktober 2014 till oktober 2015 kantades av uttryck som ”inga murar”, ”inga tak” samt att kalla alla de kommunpolitiker och egna opinionsbildare som varnat för en rad fula saker. Johansson har ett starkt stöd i partisekreterare Carin Jämtin som aktivt verkade för att ta bort migrationsfrågorna från den kongress som socialdemokraterna genomförde i maj 2015.

För fyra månader sedan, i november 2015, kom svängningen med en rad lagförslag.  Ett av dem, att helt enkelt stänga Öresundsbron, gick väsentligt längre än till och med Sverigedemokraternas politik.

Efter det har vi kunnat se de miljöpartistiska språkrören och tillika ministrarna Fridolin och Romson kallat regeringens politik för en ”skitpolitik” samtidigt som Morgan Johansson har fortsatt fullt förtroende av statsministern. Finansminister Magdalena Andersson tvingas nu låna 30 MDR SEK per år för 2016 och 2017 för att få Migrationsverkets ekonomi att gå ihop samtidigt som välfärdssystemen knäar. Under 2018 kommer överrullningseffekterna på kommunerna då dessa då, två år efter kommunplacering, blir av med statsbidragen för varje person de tagit emot under 2016 med kommunplacering.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Redan idag ser vi effekterna på primärvård och annat. Folktandvården har idag i praktiken dubblerat kötiderna då asylsökande, som betalar en kraftigt reducerad patientavgift, tränger undan andra patienter i enlighet med ”Lagen som ej kan anstå”. En asylsökande betalar idag 50 kronor för en behandling som en fattigpensionär kanske tvingas betala flera tusen kronor för om hon eller han råkar ha en sparad slant på banken. Är du däremot inte asylsökande men kommer från land som saknar avtal med Sverige skall du betala hela vårdkostnaden, utan subventioner, själv. Om det nu finns en tid att tillgå. Socialminister Gabriel Wikströms, som ansvarar för tandvårdsfrågorna, har under denna tid valt att  engagera sig i hans möjligheter att få en egen riksdagsplats efter valet 2018. Under denna tid har han arbetat aktivt för att omvandla distriktet  till en följsam okritisk maranata-kör.

Bostadspolitiken är fortsatt låst och på arton månader har bostadsminister Mehmet Kaplan inte rört sig ur fläcken. Nyanlända, med eller utan färdigbehandlade ansökningar, bor idag under sämre förhållanden än inburade hundar samtidigt som trångboddheten i vissa familjer är så stor att familjer sover i skift.

Utrikespolitiskt har regeringen Löfvens olika ministrar, bland annat ministern för Nordiskt Samarbete, läxat upp eller på annat sätt mer eller mindre öppet klistrat rasistkortet på våra grannländer tillsammans med regeringens huvudinspiratör Henrik Arnstad.

Arton månader.

 

Ledarsidorna har de kommande månaderna två reportageteam ute i Sverige och Europa för att spegla ytterligare effekter av migrationen. Samtidigt kommer en engelskspråkig summering av veckans analyser på Ledarsidorna publiceras efterföljande måndagar.

Detta kostar en del då jag är mån om att alla som arbetar med mig skall få marknadsmässig ersättning. Alla bidrag mottages med största tacksamhet för utvecklingen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se