Den nakna identitetspolitiken

  • Tisdag 5 Apr 2016 2016-04-05
E-post 0

S-ministern Aida Hadzialic har tröttnat rejält på debatten inom vänstern. Nu ryter hon till mot debattörer som hon menar fokuserar på vad som skiljer människor åt i stället för vad som förenar dem rapporterar Aftonbladet. Hadzialic menar att

– Man sviker arbetarklassens barn när man inte gör en klassanalys och i stället håller på med en debatt om kultur och identitet som inte leder någon vart. 

Detta kontrasterar skarpt mot SSU som idag, vid sidan av Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, är de som tydligast har en identitetspolitisk kultur. SSU anlitar flitigt bland annat Rashid Musa för föreläsningar om Islamofobi. Samme Musa missar sällan ett tillfälle att påminna om den transatlantiska slavhandeln för att skuldbelägga sin omgivning men har aldrig hörts yppa ett ord av kritik mot länderna på den arabiska halvön som avskaffade slaveriet helt först 1970 men bedöms trots detta fortfarande pågå i viss utsträckning. Huruvida avsaknaden av kritik från svenska muslimer är kopplad till bland annat saudiskt stöd till moskéer i Sverige är okänt.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Tro och Solidaritet har även det starka identitetspolitiska inslag, få judar i Malmö – de få som finns kvar efter att socialdemokratiske riksdagsledamoten Hillevi Larsson deltog i en demonstration med antisemitiska övertoner – kan glömma hur styrelseledamoten Adrian Kaba, som fortfarande har medlemmarna i Tro och Solidaritets förtroende spred antisemitiska vandringssägner som uppvisar slående likheter till Sion Vises protokoll samt Hamas retorik.

Malmös judar är hårt pressade av den palestinska diasporan och kommer, om utflyttningstakten fortsätter, vara ”Judenfrei” inom en generation.  Och inte heller Stockholm tycks vara fredad zon i denna konflikt mellan Israel och Palestina. Under det senaste kriget på Gaza-remsan gjorde Veronica Palm, ordförande för partidistriktet Stockholms Stad, suppleant i Verkställande Utskottet och blivande ordförande för Rädda Barnen följande uttalande:

”Vem ska de utvalda bränna nu”.

Tydligare kan inte antisemitism uttryckas spontant. Dessutom från en av partiets högsta företrädare. Med fler identitetspolitiker som Palm, Kaba och hela den kultur de företräder är det inte osannolikt att Stefan Löfven för gå ensam på sina ”Kippa-vandringar” i framtiden på årsdagen av Förintelsen förbi tomma synagogor. Den enda dag han visat att han kan dra detta folkmord till minnes.

Hadzialic visar mod som minister genom att öppet kritisera den riktning som SSU och Tro och Solidaritet samt stora delar av Malmös och Stockholms socialdemokrater utvecklats i. Identitetspolitikens effekter är inte mindre rasism och antisemitism – det är mer av den varan.

Det är uppfriskande att se när identitetspolitiken kläs av naken och ifrågasätts. Då träder rasismen och antisemitismen fram i sin prydno. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se