Det är makt

  • Måndag 18 Apr 2016 2016-04-18
E-post 0

Mehmet Kaplans (MP) entledigande från regeringen som bostadsminister kräver ett antal kommentarer. Om vi lyssnar noga på presskonferensen säger statsminister Stefan Löfven att

…. de gjort bakgrundskontroller men att detta inte kommit fram, men att det varit en del av den samlade bedömningen att Kaplan inte kan sitta kvar.

Det är inte rimligt att detta kan stämma. Om inte Stefan Löfven sovit sig igenom samtliga VU-möten han varit närvarande på eller för den delen helt raderat vad som kom fram i samband med ”Omar Mustafa-affären”. I samband med den genomlysningen framkom att de organisationer som Mustafa företrädde inte fullt ut delade synen på till exempel kvinnans position i samhället. Omar Mustafa och Mehmet Kaplan återfinns i samma kretsar som delar de värderingar som Mustafa till slut föll på. Andra som återfinns i de kretsarna är Rashid Musa, som fortfarande inte kan ta tydligt avstånd från IS / DAESH samt Abdirizak Waberi som hade som politisk agenda att införa sharialagstiftning för den muslimska diasporan i Sverige.

Löfven hade med viss fördel kunna söka själv på kombinationen ”Yvonne Ridley Mehmet Kaplan” och då funnit att han bjudit in den kände antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen. Yvonne Ridley har uttryckt sig antijudiskt på sin hemsida. Om partiledaren för det engelska socialdemokratiska partiet Ed Miliband:

“Det var inte bara hans förhud som försvann när han blev omskuren”

Vidare påtalades de risker, sakförhållanden och frågetecken som omgärdat Kaplan för Hans Dahlgren vårvintern 2014. Dahlgren är Stefan Löfvens ena statssekreterare och han lät när han fick informationen från uppgiftslämnarna förstå att Carin Jämtin, som hade det yttersta ansvaret, inte skulle gå vidare med en granskning av Kaplan.

Varför det gått så fort med Kaplans avsked beror sannolikt på att vare sig Socialdemokraterna eller Miljöpartiet vill se en vidare granskning nu. Att det finns personer i olika centrala positioner som delar nätverk med Kaplan, Mustafa och Musa som inte vill bli av med sin makt. Personer som återfinns i samma miljöer. Personer som sitter i VU, Partistyrelse samt valberedningar. Genom att ta bort Kaplan så minskar risken att granskningen fortsätter är bedömningen.

Granskningen bör dock fortsätta. Dock med en stor varsamhet med erfarenheterna från Omar Mustafa-affären i minne. En granskning måste ske ur ett maktperspektiv och frikopplas från religiösa fobier och övertoner. Det är inte religion det har handlat om.

Det  är makt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se