En fluga på väggen

  • Onsdag 27 Apr 2016 2016-04-27
E-post 0

Washington Post uppmärksammar nu den svenska regeringskrisen där Miljöpartiet står i fokus. I artikeln från igår redogörs tämligen ingående om såväl Mehmet Kaplans olika möten samt Yasr Khans vägran att ta kvinnor i hand. “The Post” lyfter även fram att miljöminister Åsa Romson kallat terrordåden i USA den 11 september 2001 för en ”olycka”. Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och är ett amerikanskt trauma.

Den trettonde maj besöker Stefan Löfven och Margot Wallström USA tillsammans med de övriga nordiska sregeringscheferna. Enligt pressmeddelandet ska mötet fördjupa USA:s och de nordiska ländernas samarbete när det gäller europeisk säkerhet, transatlantisk handel och främjande av demokratiska värderingar. Statsministern kommenterar mötet med

– Vi behöver tillsammans, Norden och USA, prata om allt från extremism och terrorism till klimatfrågan. Hur vi tar den framåt från det avtal som slöts i fjol. Där har vi en stor gemensam uppgift. Inbjudan från Vita huset är också ett erkännande av Nordens betydelse och jag ser fram emot att åka med mina nordiska kollegor.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Det är inte utan att det finns skäl att anta att det mötet, för Sveriges vidkommande, inte bara kommer handla om artigheter eller att vi ska få utrymme att känna oss viktiga. Att Washington Post publicerar nyheten om turerna kring regeringen och islamism är en mycket tydlig signal om att den frågan kommer att komma upp i de enskilda samtalen med Stefan Löfven och Margot Wallström.

 

De förväntas ha goda svar på de frågor som kommer ställas, inte minst om hur hans vice statsminister och därmed hur den svenska regeringen resonerar kring 9/11, och inte sitta ovetande vid bordet.

Vem sida vi egentligen står på.

Det är ingen slump att vi inte återfinns i någon kommitté i utrikesminister John Kerry´s ”Global Counterterrorist Forum” och till skillnad från Danmark, som valt att kliva in närmare i ett internationellt samarbete, är vi endast delaktiga genom Europarådet. Något som även det noterats i Vita Huset. Vita Huset är dessutom mycket välinformerade om att den svenska regeringen, trots försäkringar om motsatsen genom officiella kanaler, driver frågan om ett självständigt Västsahara vidare i FN´s korridorer genom Anders Ygemans statssekreterare Ann Linde. Marocko är en av USA´s viktigaste samarbetspartners i Medelhavsområdet samt en central aktör i kampen mot resande terrorister.

En annan effekt av publiceringen i “Post” är att detta nu är en global nyhet. Bilden som nu många länder fått är att den svenska regeringen har problem med islamister. Post är ”The Morning Paper” att läsa för den som vill följa med i hur Vita Huset tänker och vad som är samtalsämnena i Washington. En tidning som medlemmarna i FN noga följer. I juni kommer dessa medlemmar rösta om vilka två länder av de tre kandidatländerna Italien, Holland och Sverige som kommer få en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd. Nyheten om Sveriges regerings förhållande till islamism och det Muslimska Brödraskapet är nu även det ett samtalsämne för länderna i Generalförsamlingen som skall rösta. Vare sig Hollands eller Italiens regeringar har samma relation som vi i detta avseende. Något som noterats. Huruvida detta är en fördel eller nackdel för Sverige vid omröstningen kommer vi tids nog bli varse.

Den trettonde maj. Det finns gott om tid att skicka ut en fluga som kan sätta sig på väggen i Ovala Rummet. Gott om tid.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se