Helene Bergman: Slöjan som terrorismens flagga

  • Fredag 8 apr 2016 2016-04-08
E-post 0

“Slöjor på kvinnor och flickor är islamismens flagga. Terrorismen och slöjan är intimt förknippade med varandra. Det är bara i länder där islamismen härskar, som kvinnor och flickor tvingas bära slöja – i Sudan, Afghanistan, Saudiarabien, i Daesh – kontrollerade områden. I Gaza, på Västbanken och i Iran. Slöjan markerar islamismen,”

säger Devin Rexvid, socionom som forskar om hederskulturen, dess våld och förtryck vid Umeå universitet. Devin Rexvid kommer ursprungligen från Iran, ett land där kvinnorna gick ut i massdemonstrationer när ayatolla Khomeini den 7:e mars 1979, dagen före internationella kvinnodagen, beordrade alla kvinnor att bära slöja. Kvinnor som innan påbudet om att ta på sig slöjor levt i ett land med västerländska normer. På plakaten skrev de:

“Vi gjorde revolution, inte för att få regression!”

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Men kvinnorna i Iran har inte gett upp. De fortsätter sin protest mot prästerskapet, nu online med sin kampanj My Stealthy Freedom. Genom att lägga upp bilder på sig själva utan slöja kräver de att få välja om de vill bära hijab eller inte.

De har väckt berättigad uppmärksamhet världen över, har nära en miljon likes och är omtalade i Time, The Huffington Post, Bloomberg, The Economist, The Guardian, The Washington Post, abcNews. The Stealthy Freedom gör också sin röst hörd och säger nej till påtvingad slöja på Women in the World Summit i New York i april, då såväl Mery Streep som Tina Brown medverkar.

På sin Facebooksida postade The Stealthy Freedom den 5:e april en uppmaning till alla turister som besöker deras vackra land Iran:

“Förena er med oss i vårt trots mot den obligatoriska hijab lagen. Säg NEJ till tvingande hijab, som millioner kvinnor i Iran nu gör. Låt er inte avskräckas av uppfattningen att främlingar ska följa ett annat lands lagar. Obligatorisk hijab tvingar inte bara iranska kvinnor att skyla sitt huvud. Den Islamiska Republiken Iran vill tvinga även icke- iranier att böja sig för denna klädeslag.

Tänk så här: Om ditt land instiftade en lag som förbjöd dig att bära hijab, skulle Iran vara det första landet som protesterade mot den här lagen.”

Och detta var precis vad som hände när Islamiska Republiken Iran ville tvinga Air Frances flygvärdinnor att bära Hijab när de vistades i Theran iförda uniform. Iran krävde också att de skulle bära lång jacka och byxor inne i flygkabinen. Air Frances flygvärdinnor kan normalt välja om de vill ha byxor eller kjol. Men Air France flygvärdinnor kommer från Frankrike som redan 2004 beslutade att förbjuda slöjor och andra religiösa attribut i skolan. Den legendariska vänstermannen Regis Debray tillsammans med den intellektuella vänstern gick i spetsen för att få detta förbud till stånd.

11 april 2011 förbjöds även att på offentliga platser bära niqab. Gör någon det blir det 150 € i böter.

På offentliga inrättningar har statens tjänstemän befogenhet att be den kvinna som bär niqab att ta av denna för att kunna identifiera sig. Niqab bärare kan till och med förbjudas att komma in på till exempel socialkontoren.

Bakgrunden är Frankrikes historia av revolution, stark sekulariserad stat och republik. Jules Ferry utbildningsminister på 1880-talet införde den allmänna, obligatoriska skolan och var mycket tydlig med att katolska kyrkan överhuvudtaget inte skulle ha något inflytande. Kyrkan och adeln var de makter som franska revolutionen lyckades bekämpa. De makter som hade förtryckt människor i århundraden. I Frankrike måste alla t ex gifta sig borgligt för att vigseln ska vara giltig. Det är bland annat det som skiljer det mjukt sekulariserade Sverige från Frankrike. Här kan vi till exempel välja borgerlig eller kyrklig vigsel, om en av parterna är med i Svenska Kyrkan.

Thorsten Sandberg, journalist skriver så här i Populär Historia.

“Den 1 januari 2000 ersätts statskyrkan Svenska Kyrkan av trossamfundet med samma namn – ett samfund bland alla andra i vårt land. Enligt kyrkans uppfattning är det inte fråga om en skilsmässa. Snarare handlar det om ” nya relationer” där staten och kyrkan blir “särbor” med delvis nytt regelverk. För den enskilde är skillnaden inte så stor.”

I Sverige har vi alltså inte tagit tydligt avstånd från religionen. Vi står så att säga med fötterna i båda lägren och velar hit och dit när det gäller religionens inflytande i samhället. Men Air Frances flygvärdinnor visste var de stod. De gjorde uppror och vägrade finna sig i den Islamistiska Republikens Iran påbud om Hijabtvång. Facket, med fackordföranden Flore Arrighi, förhandlade med Air France:

“Vi mottogs av Air France ledning och fick igenom våra krav! Flygvärdinnorna ska kunna vägra att delta i flygningarna till Teheran utan att det får konsekvenser för dem, ingen inkomstförlust och inga anteckningar i tjänstgöringsrapporterna, inga negativa schemaförändringar! Det är en stor seger!

Men i Sverige kan en krönikör, Bilan Osman ha en fotobyline med slöja, samtidigt som hon talar om feminism i den liberala tidningen Expressen! Hade Bilan Osman skrivit och framträtt på sådant sätt som hon gör i Expressen i en av de stora dagstidningarna i Teheran, hade hon blivit utskrattad av kvinnorna i Iran. Ja inte bara där utan i Sudan, i Tunisien, i Egypten. I alla de länder där islamisterna styr och där kvinnor tvingas bära slöja, säger Devin Rexvid och fortsätter med att berätta att det nu i alla dessa länder är en massrörelse protest mot tvånget att bära slöja.

Slöjan är inte bara en islamistisk symbol, den fungerar också som mekanism för att begränsa kvinnors rörelsefrihet och ger kvinnorna skulden för männens “ohejdade” sexualdrift. Den sätts på små flickor som i tidig ålder får lära sig att deras kroppar är smutsiga. Bär de inte slöja skräms de med att de kommer att brinna i elden.

De kvinnor som bär slöja får en annan kroppsuppfattning, där kvinnans kropp osynliggörs. De kvinnor som bär hijaber, niqaber och burkor blir också permanenta främlingar i de samhällen de lever i. Slöjan är en markör för bristande integration., säger Devin Rexvid och fortsätter:

“För att inte tala om direkta hälsoaspekter. De kan inte idrotta, inte spela fotboll och många kvinnor uppvisar benskörhet av brist på D-vitamin.”  

Devin Rexvid anser att vi nu lever i en lömsk tidsanda, inte minst med tanke på att diskussionen om slöjan som tvång vänds till att kvinnor har ett fritt val- att använda slöja eller inte.

“Det farligaste vad gäller islamismen är att de passar på att infiltrera i svaga sekulära stater, som till exempel Sverige. De som först drabbas är kvinnor och barn som de inriktar sig på i sin missriktade välvilja. De talar om strukturell diskriminering vad gäller slöjan. Den diskrimineringen blir ett uttryck för förtryck från den västerländska kulturen.”

Enligt Devin Rexvid finns det en uttalad strategi och han nämner Tariq Ramadan, dotterson till det Egyptiska Muslimska Brödraskapets grundare Hassan al- Banna. Det Muslimska brödraskapet använder sig av hot, våld, påtryckningar och övertalning för att kvinnor ska ta på sig slöja via Shariapoliserna på gatorna. Tariq Ramadan är en schweizisk muslimsk teolog, som enligt Wikipedia, uppmärksammats i hela världen för sina reformistiska åsikter och teser om en europeisk islam.

Devin Rexvid: “Tariq Ramadan rör sig i de yppersta västerländska kretsarna och behärskar den postkoloniala retoriken, där han paketerar sitt reaktionär budskap så att västerlänningar känner igen sig. Tariq Ramadan har tydligt uttalat att de muslimska systrarna behövs. De använder kvinnor som förtrupp och det är här slöjan kommer in. Slöjan målas upp som tecken på gemenskap, egenmakt, girlpower som ett motstånd mot det vita, västerländska patriarkatet. Islamisterna vill tömma slöjan på dess ursprungliga betydelse, vilket också sker med ordet feminism, som när det används i kombinationen muslimska feminister. Feminism har inget med Gud att göra. Det handlar om kvinnors egen rätt till sina kroppar och sina liv.

Devin Rexvid anser det finns tre krafter som måste bekämpas:

“Den antifeministiska rörelsen som tömmer ordet feminism på dess verkliga betydelse, Islamismen och Marknaden, exempelvis H&M och Åhlens som förskönar och gör slöjan till mode.

Helene Bergman

I Sverige bildades snabbt en Fackebook grupp med namnet Slöjorna och kapitalet. Stöd Air France flygvärdinnor. På en dag fick vi över 1000 medlemmar. Dagen efter, 4:e april kunde vi skriva på vår Facebookvägg:

“Jaaa! Våra franska flygvärdinnor har just fått igenom att det ska vara frivilligt att tjänstgöra på Air Franceflygningar till Iran. Så här skrev

och det är också tack vare er! Tack igen för ert stöd!”

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se