I rest my case

  • Torsdag 21 Apr 2016 2016-04-21
E-post 0

Miljöpartiets planeringschef och tillfällige presskontakt Magnus Johansson är tillfälligt inte i tjänst. Enligt SVT Nyheter ska han ha försökt påverka innehållet i gårdagskvällens Aktuellt.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Att Magnus Johansson, som till vardags är Gustav Fridolins planeringschef, nu förvärrat situationen för Miljöpartiet torde vara ställt utom allt tvivel. Fram träder en partikultur och värderingar som inte är de frejdiga som tidigare kommunicerats ut. Det är inte rimligt att Gustav Fridolin inte känt till Mehmet Kaplans svävande relationer med allt från AKP, resande stridande och ortodoxa uttolkning av Islam. Det är inte heller rimligt att anta att de inte kände till motsvarande om Yasri Kahn som inte vill ta kvinnor i hand när han hälsar. Lena Mellin, Aftonbladet, sammanfattar det många känner:

– Partiet är sprunget ur freds-, miljö- och kvinnorörelsen och att de plötsligt skulle tycka det är okej att höga företrädare för partiet betraktar kvinnor som orena, det övergår mitt förstånd.

Fördelen med att miljöpartiet kom till makten är att det nu granskas på samma sätt som andra partier. I decennier har de lyckats hålla sig under radarn men allt det som nu kommer fram om partiet har varit känt länge. Utanför journalistkåren. Det är ingen hemlighet att miljöpartiet har varit överrepresenterat bland journalister och därmed både medvetet och omedvetet erhållit en positiv särbehandling.

Granskningen bör fortsätta. Det finns mer att ta av. Med allt som nu kommer fram så bör vi om inte annat börja fråga oss om Gustav Fridolin, som positionerats som en snäll cross-over mellan Kalle Blomkvist och Tin-Tin, är den han utger sig för att vara. Det finns tecken, och röster, som tyder på annat. Planeringschefens agerande kan inte rimligtvis vara en slump utan det måste bottna i en partikultur och en arbetsmiljö där det finns vissa grundvärderingar.

Stefan Löfven och socialdemokraternas partistyrelse står nu inför en kris i Miljöpartiet som allt mer stänker ner oss. Med allt vad det kommer få för konsekvenser. Och Miljöpartiet som ”naturlig samarbetspartner”? Vad jag ansåg sommaren 2014 publicerades i mitt partiorgan, Aktuellt i Politiken (S). För den artikeln, och en del annat som jag hade det dåliga omdömet att kritisera offentligt, hamnade jag i frysboxen. Senast i mars i år förnedrades jag vid ett årsmöte i en av Stockholms Arbetarekommuns föreningar. Av de som förnedrade mig återfanns en riksdagsledamot och en politisk sakkunnig i ett av de S-märkta departementen. Den historien kommer jag att dra ur hatten när det passar mig.  Nu kommer dock sanningen ikapp. Sakta men säkert. Både för Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

I rest my case.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se