I skuggorna

  • Söndag 17 Apr 2016 2016-04-17
E-post 0

Rapporteringen kring bostadsminster Mehmet Kaplan (MP) fortsätter. SvD har grävt fram ett videoklipp där Kaplan jämfört Israels behandling av palestinier med nazismens behandling av judar i Tyskland. Att Kaplan har kopplingar till den antisemitiska miljön är känt i många kretsar. Middagen med De Grå Vargarna och umgänget med Milli Görüs är inte några enskilda händelser.  Vad Ledarsidorna.se har skrivit i övrigt om Mehmet Kaplan finner du här.

Den mest anmärkningsvärda händelsen, som mycket tydligt talar om var Mehmet Kaplan står ideologiskt, är den konferens som han lät anordna i Riksdagens lokaler 2008 där i praktiken hela ledningen för Muslimska Brödraskapet i Europa deltog. Detta Brödraskap är kända för sin salafistiska tolkning av Koranen och sin brutalitet. Detta Brödraskap utgör Hamas teologiska gren. Hur relationen med andra kända antisemiter som Yvonne Ridley vet ingen. Förutom Kaplan själv. Hon har dykt upp i samma sammanhang som Kaplan dykt upp i.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Under vintern 2014, inför valrörelsen, fick bland annat Hans Dahlgren (idag Stefan Löfvens statssekreterare) i uppdrag att göra genomlysningar av även Miljöpartiets ministerkandidater. Han fick då information om dels det som kommit fram i pressen idag men även mer än så. På en direkt fråga från en av Ledarsidorna.se källor om socialdemokraterna skulle gå vidare med informationen som fanns gavs svaret att partisekreterare Carin Jämtin inte avsåg att granska Kaplan vidare. Trots vetskapen om oklarheterna kring i vilka kretsar han rörde sig. I Turkiet och i Sverige. Inga frågor tilläts ställas vårvintern 2014. Vad få vet är att Kaplan började sin politiska bana i Socialdemokraterna i Stockholms Län för att byta till Miljöpartiet när han insåg att han inte skulle klara av utmana Yilmaz Kerimo, S, Södertälje som riksdagsman på Stockholmsbänken. Kerimos ställning bland exilturkar är omvittnat stark.

Något som ytterligare försvårar granskning är att Gustav Fridolin vilade hela sin språkrörskandidatur på Mehmet Kaplans nätverk. När Fridolin skulle på turné var det inte helt sällan som Kaplan dök upp istället rapporterar källor i Miljöpartiet.

Hela historien kring Mehmet Kaplan dominerar idag Statsrådsberedningen. Anneli Toresson, Löfvens planeringschef, har satt igång en granskning av Kaplan vid sidan av kretsen av statsråd. Att frågan är känslig är ställt bortom allt tvivel. Statsministern kan inte öppet ventilera detta i kretsen av statsråd eftersom även Mikael Damberg är involverad i periferin. Det är ingen hemlighet att Damberg inte såg en lösning med Jan Larsson som samordningsminister som önskvärd då det skulle inskränka kraftigt på hans makt. Någon lyckades i varje fall gräva fram ett smärre missgrepp av Larsson begånget perioden 2006-2014 och lyckades övertyga Löfven via ombud att Larsson skulle ställas utanför regeringen. Jan Larsson, med erfarenhet från att ha varit Göran Perssons statssekreterare vid sidan av Anneli Toresson, hade inneburit en helt annan effektivitet i Regeringskansliet. Toressons ”återkomst” i den innersta maktsfären har inte setts med blida ögon.

Hans Dahlgren återfinns även i en annan kontext. Kandidaturen till FN:s säkerhetsråd. Kabinettssekreterare Annika Söder driver denna kampanj med järnhand och utan insyn annat än att Dahlgren återfinns i skuggorna. Söder har fått kritik för den elitistiska kampanjen samt att vi inte är öppna med vem som är tänkt som ambassadör eller hur staben och politiken kommer utformas. Det är sannolikt att Hans Dahlgren manövrerat sig in i den positionen då hans närvaro, utan egentliga skäl, ständigt märks av.

Dahlgren. Söder. Jämtin. Damberg. Samma namn dyker upp fram ur skuggorna hela tiden för att sedan försvinna. Märligt, eller hur?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se