Proaktiv krishantering och smittorisker

  • Torsdag 21 Apr 2016 2016-04-21
E-post 0

Miljöpartiets numera sanna kultur och värdegrund sänder in chockvågor i Socialdemokratin även fast de inte är synliga för blotta ögat. Inrikesminister Anders Ygeman talar i SvD om att han hoppas att Miljöpartiet snart tar sig ur detta men han, om någon, vet att det är minst lika illa ställt inom Socialdemokraterna.  

Det är ur detta perspektiv regeringens avståndstagande från MP-företrädaren Yasri Khans vägran att ta i hand skall ses. Ett beteende och en kulturyttring som väcker starka känslor – även i regeringen. Ministern Aida Hadzialic (S) reagerar mycket kraftigt på agerandet.

– Jag är förbannad, det här är helt oacceptabelt. I Sverige behandlar vi män och kvinnor lika, säger hon.

Då Hadzialic i grunden är bosnisk muslim, och som tidigare byggt sin politiska plattform på just sin etniska identitet men nu ändrat sig, hoppas regeringen på en proaktiv krishantering innan vågorna i Miljöpartiet når Socialdemokraterna. Oddsen talar för att krisen på ett eller annat sätt kommer att komma. Ygeman kommer från Stockholms Stads partidistrikt, ett partidistrikt som har en uttalad identitetspolitisk och aktivistisk kultur. Gustav Fridolin är i Miljöpartiet en stark symbol för denna ådra bland rödgröna partier. Han greps och kastades ut ur Israel redan 2004. En stor del av de politiskt sakkunniga i regeringskansliet är sprungna ur denna kultur som även har kopplingar till Olof Palmes Internationella Center och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Samma grundsyn men bara i olika förpackningar. Den ena med maskros på, den andra med en ros.

Det finns ett uttalat stöd i dessa organisationer för aktivistisk islamism. Ett stöd med djupa rötter. Helle Klein är ett exempel på detta som öppet ger sitt stöd till Hamas. Hamas är, enligt sina egna stadgar, en del av Muslimska Brödraskapet. Hamas har även stöd från förbundsstyrelseledamoten i Tro och Solidaritet i Adrian Kaba. Kaba har tidigare spridit antisemitiska vandringssägner hämtade ur ”Sion Vises protokoll”. På frågan om han tycker att det är obehagligt att svara på om Hamas avser att förinta ett helt folk svarar han:

“Det är inte obehagligt att svara på frågan, och jag svarade att det mycket möjligt är så”.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet har en lång historia av att ha ett svävande förhållningssätt till antisemitism. Ett, av många exempel, är förbundets inbjudan (tillsammans med Fib-Kulturfront och ABF-Stockholm) 2007 av den internationellt ökände antisemiten Gilad Atzmon till ett seminarium i Stockholm. Efter detta seminarium är relationerna med tveksamma företrädare eller egna företrädare som uttrycker sig grumligt ett ständigt återkommande mönster.

När nu statsminister Stefan Löfven påstår att regeringen tar avstånd från alla former av terrorism så är det ett uttalande som bör granskas. Eller bör ätas upp.

Så sent som 2015 återkom detta mönster. Socialdemokrater för Tro och Solidaritet valde att åka med på Ship to Gaza. I kampanjen för detta fanns bland annat professor Ulf Bjereld, flitigt anlitad expertkommentator på svensk politik i bland annat Public Service och SvD som genom sitt ordförandeskap i Tro och solidaritet även är inadjungerad ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott när han stod längst fram i kampanjen vid avfärden från Malmö.

Detta engagemang pekar på att den kristna vänstern väljer att gå i par med den turkiska organisationen IHH. Ledaren för IHH – Bülent Yildirim – har vid upprepade tillfällen fällt  antisemitiska uttalanden. IHH har dessutom, enligt terrorforskaren Magnus Norell, gett sitt stöd till olika typer av väpnad kamp, inklusive terroristaktioner. IHH har nära relationer med såväl Hamas som Al Quaida.

Brödraskapet, Al Quaida och DAESH /IS har dessutom i en annan del av Medelhavsregionen diskuterat en sammanslagning av resurserna i Libyen. Skulle detta bli verklighet kommer detta med stor sannolikhet dra med sig Polisario som har ett flera år långt samarbete med AQiM i rekrytering och träning av kombattanter.

Det är ur allt detta vi skall se regeringens andra, ännu så länge inte krisdrabbade, partis proaktiva krishantering. Anneli Thoresson, planeringschef och rutinerad sedan Göran Perssons dagar, kan sin sak. Frågan är egentligen om det hon gör är tillräckligt. Det kommer inte att räcka långt med att bara i ord ta avstånd och försöka tvätta internet. Det kommer krävas mer än så om inte socialdemokraterna skall gå samma öde till mötes som miljöpartiet.

Smittorisken är uppenbar. Och nu sprids detta med blixtens hastighet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se