Säger man A bör man säga B

  • Söndag 24 Apr 2016 2016-04-24
E-post 0

Vi kommer aldrig att acceptera en häxjakt på muslimer eller andra minoriteter utifrån svepande anklagelser, skriver Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner och partistyrelsens ordförande Jon Karlfeldt efter den senaste veckans turbulens i partiet i SvD. Samtidigt uppger de att de går vidare med att utreda sin sårbarhet för infiltration av islamister. De markerar dessutom hårt att det som skett inte får leda till en häxjakt på muslimer. Dessvärre är Miljöpartiets otydlighet i olika sakfrågor sannolikt det största hotet mot troende och / eller sekulariserade muslimer. Miljöpartiet har inte tydligt nog markerat var de står i förhållande till turkiska AKP eller det egyptiska Frihets- och rättvisepartiet”.

AKP, det regeringsbärande partiet i Turkiet, är långt ifrån ett parti som hyllar demokratiska grundvärderingar. Detta fick den nederländska journalisten och kolumnisten Ebru Umar erfara under lördagen.

”Polisen vid dörren. Inget skämt”, 

Skärmdump från Facebook

Skärmdump från Facebook

skrev Umar på sitt Twitter-konto innan hon fördes bort av den turkiska polisen.  Anledningen till gripandet var kritiska kommentarer mot president Recep Tayyip Erdogan som hon författat på sitt Twitter-konto. Utöver detta har Turkiska ambassaden i ett mejl till TV4 försökt stoppa en dokumentär. TV4 uppmanas att ”tänka över beslutet” att sända dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet”. Miljöpartiet kan med viss fördel markera var de står i sakfrågan för att undanröja så mycket missförstånd som möjligt.

Under folkmordet i det Osmanska riket mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker. Massmorden förövades på order från de styrande så kallade ungturkarna och utfördes genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd.  De flesta offren dödades under åren 1915-1916, men förföljelserna fortsatte fram till 1923. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.

Sveriges förre bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har under flera år haft mycket tät kontakt med Rafet Candemir, MP, från Skärholmen i Stockholm. Candemir är utvald av den turkiska staten till att vara Sveriges representant i ett råd som då precis bildats.

Säger Miljöpartiet A, som de gör i SvD-artikeln så bör de nog säga B, var de står i förhållande till AKP. Annars kan häxjakten mycket väl dra igång. Ett annat exempel finner vi på  Göran Fröjdhs blogg ”Fröjdhpunktse”. Fröjdh redovisar tidigare okända uppgifter om hur miljöpartiets Mohammed Temsamani, lokalpolitiker (MP) i Solna och ordförande för Förenade islamska föreningar i Sverige (FIFS) – en organisation bildad av Mehmet Kaplan – genomför sin praktik i Egypten i Muslimska Brödraskapets politiska gren ”Frihets- och rättvisepartiet”. Ett parti som aktivt driver frågor som Israels förintelse samt återskapa ett kalifat som sammanfaller Islams höjdpunkt.

Säger Miljöpartiet A, som de gör i SvD-artikeln så bör de nog säga B, var de står i förhållande till ”Frihets- och rättvisepartiet”. Om det är meriterande för en miljöpartist att göra sin politiska praktik i ett parti som i praktiken förespråkar folkmord på judar.  Om de inte nu säger B nu så kommer vi ha häxjakten som i en liten ask. Det vill sannolikt ingen.

Säger man A får man faktiskt vara beredd på att säga B. Det gör inte någon miljöpartist idag. Krishanteringen går vidare ytterligare ett dygn.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se