Shotgun-Annie is back

  • Måndag 4 Apr 2016 2016-04-04
E-post 0

För att minska kostnaderna för flyktingmottagandet vill Centerpartiet att etableringsersättningen som ges till nyanlända med uppehållstillstånd ska göras om till ett etableringslån, efter samma princip som studielånet är utformat i dag. Att Annie Lööf nu är tillbaka i politiken blev märkbart direkt med allt vad det innebär.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Lööf har inte tagit några som helst hänsyn till vad RAMS, Registerbaserad Arbetsmarknadsstatistik visar. Idag har 30 procent av de nyanlända en helårsanställning efter 15 år av etablering. Sannolikheten att dessa under sin livstid kan betala tillbaka de miljonbelopp de lånar upp, exklusive ränta, måste anses begränsad. För de 70 procent som inte kommer ut i helårsanställning är oddsen ännu sämre. Dessa lån kommer förr eller senare behöva skrivas av.

Vad centerpartiet lyckats med är att flytta en synlig kostnad till en osäker fordran och därmed ytterligare försvårar för de som önskar se de verkliga kostnaderna. Hon skjuter en avskrivning framför sig trots att hon från början borde veta att sannolikheten att få tillbaka pengarna är i praktiken noll.

Sedan bör vi ställa oss frågan vad Annie Lööf har för USP, Unique Selling Points, för att motivera en nyanländ till lån till en process som i allt väsentligt fungerar tämligen illa. Utfallet inom Arbetsförmedlingens Etableringsuppdrag är dystert. Efter genomfört etableringsprogram kunde endast fyra procent av kvinnorna och sju procent av männen uppvisa en anställning utan stöd i någon form 2015. Ser vi lokalt hur det ser ut kan vi konstatera att bara hälften av de nyanlända i Helsingborg hade ett jobb efter 10 år i Sverige. I Malmö hade bara 36 procent ett arbete efter 10 år. I somras dömde Riksrevisionen ut Sveriges etablering av nyanlända. Insatserna är inte “tillräckligt effektiva” skriver de i en rapport efter att ha granskat hela systemet.

Till detta tror Annie Lööf att migranter vill låna pengar till. Annie is back. Shotgun-Annie.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se