Ett råd i all välmening

  • Måndag 16 Maj 2016 2016-05-16
E-post 0

Det råder ett stora oroligheter i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping. Sju bilar har eldhärjats under söndagsnatten samtidigt som stenar tidigare har kastats mot polis och brandmän. Under natten har det även varit oroligt i stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge. Polis och räddningstjänst fick larm om flera bränder i området – men utsattes för stenkastning när de anlände till platsen.

– Räddningstjänsten vägrar åka dit om de inte får skydd, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl vid Östergötlandspolisen.

Utländska tv-bolag har åkt hit ända från Australien för att rapportera om Rinkeby, men här hemma har varken medier eller politiker gett frågan någon större prioritet. Anna Dahlberg, Expressen, beskriver den passiva hållningen från statsministern i en ledartext i förra veckan. Ett problem som vi har i lagföringen är att den stenkastande måste kunna identifieras utom alla tvivel för att kunna lagföras. Något som inte är helt lätt att göra om du sitter i en bil för att söka skydd.

Samtalen från Libanon kommer nu åter efter min senaste resa dit. Framför allt det råd jag skulle vidarebefordra till våra politiska ledare men som jag, och många, ryggar för. Jag kommer nu ihåg hur den lille mannen, ministern som överlevt ett tjugo år långt inbördeskrig, spände ögonen i mig och sade:

”Lyd ett råd. Glöm bort det där med rättssäkerhet i några år. Glöm bort det där med mänskliga rättigheter. Ni måste gå in i varje hus och börja uppifrån och ner och rensa. Om ni vill vara snälla så internera dem på obestämd tid tills de begripit hur man uppför sig men har ni möjlighet så kasta ut dem, oavsett vilket öde som väntar dem. Det kommer bespara er eoner av tid och annat lidande. Tror ni oss inte är det ert problem snarare än ni kan ana”.

Ord och inga visor. Idag börjar en ny vecka för statsminister Löfven. Vi kan fundera på hur långt han kommer att låta utvecklingen gå i dessa områden innan den libanesiske ministerns råd är det enda som finns kvar i verktygslådan.

Och var vi kommer befinna oss då.

 

Bli gärna månadsdonator till Ledarsidorna.se, alla bidrag mottages med största tacksamhet nu när vi expanderar verksamheten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.