Fiskar ruttnar alltid från huvudet

  • Torsdag 12 Maj 2016 2016-05-12
E-post 0

Stefan Löfven väntas möblera om bland statsråden så snart Miljöpartiet valt sina språkrör i helgen. Förutom de två vakanta tjänsterna som miljöminister och bostadsminister kan det bli fråga om en mer omfattande regeringsombildning, där även nya socialdemokratiska namn kan dyka upp. Inom tre veckor ska statsministern presentera sitt nya lag och nu börjar spelet. I SvD lyfts Ulf Bjereld fram som expert på Socialdemokraterna och får göra en ”oberoende” expertkommentar. Bjereld menar att Löfven knappast vill försvaga Miljöpartiet ytterligare.

Vad SvD i och för sig lyfter fram är att Ulf Bjereld är ordförande för sidoorganisationen Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och adjungerad i Socialdemokraternas högsta exekutiva organ, det Verkställande Utskottet. Men de utelämnar att som adjungerad i VU har han såväl yttrande som förslagsrätt och är i allra högsta grad en del av socialdemokratins strategiska avvägningar och utformning av politik.

När Bjereld säger att Löfven knappast vill försvaga Miljöpartiet är det en medveten formulering för ett särintresse på nyhetsplats i ett intrikat politiskt maktspel.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Tro och Solidaritet har historiskt haft exakt samma svårigheter att hålla rent från antisemitiska åsikter som Miljöpartiet. Det räcker med att nämna Adrian Kaba, fortfarande förbundsstyrelseledamot i Tro och Solidaritet, för att förstå problematiken.

Kaba har vid återkommande tillfällen aktivt spridit antisemitiska vandringssägner men åtnjuter fortfarande partiets och Tro och Solidaritets förtroende.

Det är inte heller någon hemlighet att det ligger i Tro och Solidaritets intresse att driva en dogmatisk identitetspolitik vidare och inte ge efter för den mer klassiska pragmatiska socialdemokratin. Enligt källor i Tro och Solidaritets förbundsstyrelse uttryckte Ulf Bjereld ett starkt missnöje när Stefan Löfven lät avskeda Mehmed Kaplan.

Genom att Bjereld har skapat sig utrymme att kommentera på nyhetsplats, och givits möjlighet att göra det utan partibeteckning eller vilka intressen han företräder, skapas nu en press på Stefan Löfven. En förväntansbild. På samma sätt som Maria Wetterstrand nyttjar DN Debatt för egen positionering så spelar nu Bjereld skickligt på hans och hans livskamrat Marie Demkers vänskapsband på nyhetsredaktionerna. Demker har sedan sin tid som journalist på TT utmärkta kontakter med de flesta av cheferna på dagens nyhetsredaktioner. Och.

Det är få normala mediekonsumenter som vet att Bjereld vid VU-sammanträden får unik information samt kan känna av hur vindarna blåser. Han kan då effektivt parera detta spel genom att kliva fram i tidningar som SvD som ”professor och expert”. Med företrädare som till exempel Bjereld som sitter på flera stolar utan att det framgår tydligt för allmänheten på din sida har du ett övertag. Dessa kan kommentera skeenden i media på ett sådant sätt att de kan driva utvecklingen i en viss riktning.

I Bjerelds fall utan att läsare eller lyssnare har klart för sig att han sitter i Socialdemokratins absolut mäktigaste organ och att han representerar bland annat en aktivistisk utrikespolitik med sitt engagemang i ”Ship to Gaza”. Tydliga identitetspolitiska ställningstaganden långt ut på den aktivistiska vänsterkanten men inget som den vanlige läsaren får ta del av i samband med hans expertutlåtanden.

Det vi ser nu är hur spelet har börjat. Med alla tänkbara medel. SvD, SR och SVT kommer alla att nyttjas som brickor i ett spel där nu en dogmatisk identitetspolitik slåss för sina maktpositioner mot en mer pragmatisk inriktad politik.  Bland annat SvD ser ut att nyttjas utan några som helst protester. Eller som medvetna medaktörer eftersom SvD nyhetsredaktion orimligen kan vara omedvetna om Bjerelds och Demkers andra engagemang och ställningstaganden.

Fiskar ruttnar alltid från huvudet. Alltid.

 

Stöd gärna Ledarsidorna.se och bli månadsdonator för att vi ska fortsätta utvecklas och ges utrymme att bedriva nyhetsdriven granskning. Alltid i opposition.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.