Genialt. Eller nåt´

  • Onsdag 25 Maj 2016 2016-05-25
E-post 0

Ommöbleringen inom Moderaternas riksdagsgrupp väcker starka känslor internt skriver Expressen. Enligt riksdagsledamoten Hanif Bali är petningen direkt kopplad till att han och Niklas Wykman gått emot partilinjen när riksdagen röstade om att erkänna folkmordet på minoriteter i Mellanöstern.

– Det här är en naturlig konsekvens av att jag valde att bryta mot hur partiet skulle rösta i den frågan, säger Hanif Bali.

Men reaktionerna finns även externt. Lars Adaktusson, KD, tar sig för pannan han med. Denna ommöblering sammanfaller med att Stefan Löfven ombildar regeringen. Lotta Gröning i Expressen är inte ensam om att hoppas att Löfven genomför en mer genomgripande förändring på både politik- och personplanet, Anders Ygeman kan inte ensam bära regeringen på sina axlar.

Det är inte utan att det som sker i Moderaterna känns som en ”Master plan” från Anna Kinberg Batras sida. Hennes företrädare, Fredrik Reinfeldt, fick Sveriges välfärdssystem på knä genom att han ingick en migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet. Nu agerar Batra i det mindre formatet genom att hon manövrerar på ett sätt som ger Löfven utrymme att framstå som bättre än han samtidigt som hon nu kliver av rollen som opposition.

Den stora planen håller på att slå in.

En av de svagaste och mest lågpresterande regeringarna i mannaminne, med två partier som bitvis visar alla tecken på att ha utvecklats till världsfrånvända sekter kompletteras nu med en oppositionsledare som ser ut att undertrumfa regeringen på alla plan. En alert opposition kan göra en tidvis dålig regering bra genom att skjuta den framför sig. En dålig opposition kan komma att göra en svag regering urusel genom att dra den bakåt. Långsiktigt kan därmed bilden av en svag regering utvecklas till att den är urusel.

Vore jag Hanif Bali skulle jag kanske inte vara så ledsen ändå. Anna Kinberg Batras manöver kan vara ett genidrag för en opposition som ändå inte klarar av att driva regeringen framför sig. Alliansen ser då till att bli ännu några steg sämre och därmed kanske lyckas dra en redan svag regering bakåt istället för att pressa den framåt.

Genialt. Eller nåt´.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se