– ”Men Pelle, har du bajsat på dig”?

  • Onsdag 11 Maj 2016 2016-05-11
E-post 0

Varje stabil koalitionsregering måste bygga på rimlig balans mellan eftergifter och framgångar för parterna. Vi kan inte finna något exempel på en grön framgång som betytt en eftergift från Socialdemokraterna av samma principiella vikt som de gröna bakslagen, skriver fd språkrören Per Gahrton och Maria Wetterstrand på DN Debatt. De menar, på fullt allvar, att turerna kring Miljöpartiets diffusa relation till radikal islamism, antisemitism och kvinnosyn inte spelat in utan att ansvaret är först och främst Socialdemokraternas.

Att Wetterstrand nu kliver fram i debatten styrker de rykten som talar om att hon vill komma tillbaka i politiken nu. Som minister.

Ett exempel på en fråga som Miljöpartiet gärna hade fått gehör för var att lägga ner ”Förbifart Stockholm”. Ett projekt där minst 70 procent av riksdagen var av en annan uppfattning förväntade Miljöpartiet sig som sex-procentparti kunna få igenom. Lika lite som Socialdemokraterna förstått att de inte är ett 40-procentsparti, lika lite begriper Gahrton och Wetterstrand att de företräder ett parti som ofta ligger extremt långt från den politiska mittfåran. Som ett svagt minoritetsparti i en svag minoritetsregering måste de finna majoriteter för att landet skall kunna regeras. Majoriteter som endast kan finnas mot Alliansen. Inte ens med Vänsterpartiets samtliga röster kan en majoritet i kammaren skapas.

Gahrton och Wetterstrand, som bägge är uttalade identitetspolitiker där Wetterstrand står Fridolin och den muslimska diasporan nära, gör helt enkelt sitt bästa för sprida dimridåer och skylla på någon annan. Framför allt Per Gahrton har gjort sig känd för allehanda direkt antisemitiska uttalanden. Justitiekanslerns beslut att inleda en förundersökning mot Radio Islams ansvarige utgivare och programledare Ahmed Rami fördömde Gahrton som

”ett illavarslande tecken på undfallenhet för en resursstark lobbyverksamhet”

När åtal väcktes bytte han fot, och låtsades att allt var ett misstag. Rami dömdes för hets mot folkgrupp. Detta påminner mig om lille Per, eller Pelle. Pelle, fem år, hade fått ett ”återfall” och gjort på sig i byxorna. Pelles mamma utbrast:

– ”Men Pelle, har du bajsat på dig”?

Pelle var inte sen med sitt svar.

– ”Det var inte jag, det var lillebror”!

Pelle trodde, på fullt allvar, att hans mamma skulle svälja förklaringen att lillebror hade brottat ner Pelle på marken, dragit av honom regnställ, byxor och kalsonger, bajsat på Pelles bak för att sedan klä på honom igen och fortsätta leka med varandra. Till saken hör är att Pelles bror var ett och ett halvt år när det inträffade. Och väsentligt mindre till växten.

Lika relevant känns Per Gahrtons och Maria Wetterstrands debattartikel. En förklaring lika orimlig som den är ett så uppenbart medvetet försök att skifta fokus från Miljöpartiets problem med sina grundvärderingar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se