Nya danspartners

  • Onsdag 18 Maj 2016 2016-05-18
E-post 0

Kabinettssekreterare Annika Söder besökte under förra veckan Zimbabwe för att stärka de bilaterala förbindelserna. Söder menar att

”Sverige och Zimbabwe har en gemensam historia och kan därmed lära från varandra”.

Mötet kom att handla om de ekonomiska intressena mellan de två länderna rapporterar All Africa. Vilka är oklart. Sverige avbröt 2001 det bilaterala utvecklingssamarbetet med Zimbabwes regering som svar på en allvarlig försämring av respekten för mänskliga rättigheter i landet. Biståndet har sedan dess kanaliserats genom organisationer inom det civila samhället och multilaterala organisationer men skall sedan regeringen Löfven tillträdde skall det nu återupptas. Handelsutbytet mellan Sverige och Zimbabwe är annars litet, med ett betydande exportöverskott med främst svenska företag som Ericsson, Sandvik, Atlas Copco och SKF som haft en lång historia i landet.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Zimbabwe räknas idag till ett av världens mest korrupta länder med en regim som visat sig inte sky några medel i att skydda sig.

Vid det senaste valet släcktes bland annat sociala medier ned i en vecka samt all direktrapportering från vallokalerna förbjöds. Zimbabwes president Mugabe skyller landets fattigdom på en västlig konspiration under ledning av Storbritannien.

Storbritannien har svarat med att mer eller mindre bojkotta eller frysa ut alla länder som har relationer med Zimbabwe. Även i arbetet i FN:s Säkerhetsråd där Storbritannien tillhör en av de permanenta länderna som även har vetorätt mot alla förslag som läggs. Kabinettssekreterare Annika Söders besök i Zimbabwe har med stor sannolikhet noterats av tjänstemännen på  Foreign and Commonwealth Office, FCO, på King Charles Street i London.

Andra länder som nu får Sveriges uppmärksamhet i kampanjen till FN:s säkerhetsråd är Uganda och Sydafrika. Vid Ugandas president Musevenis femte installation efter val som inte erkänts som fria valde USA, EU samt Canada att vägra delta vid ceremonin då Museveni vägrar att erkänna internationella brottmålsdomstolen legitimitet samt att han som konsekvens av detta inte lämnade ut Sudans president Omar al-Bashir som är arresterad i sin utevaro för folkmord.

Trots detta är Uganda ett av de största mottagarna av bistånd, 2015 beräknas Sverige under de närmaste fyra åren skänka mångmiljonbelopp till bland annat demokratiutveckling. Ett av villkoren var att demokratiutvecklingpengarna skulle slussas vidare genom presidentkontrollerade organisationer. Omvärlden har å andra sidan sedan lång tid strypt allt bistånd på grund av korruption och förhållningssättet till internationell rätt.  Sveriges motsatta förhållningssätt har noterats lika noga i Washington som i London.

Ett tredje land som Sverige förlitar sig på är Jacob Zumas Sydafrika. Även Zuma sluter upp bakom Uganda i att förklara ICC illegitim. Jacob Zuma är en av Olof Palmes Internationella Centers absoluta favoriter och kan komma att ställas inför 783 separata åtal om korruption. Zuma räknas till en av världen mest korrupta presidenter även om landet som helhet placerar sig i mitten av korruptionsindex.

Sverige tar nu stora risker i kampanjen för att nå FN:s Säkerhetsråd. Storbritannien har i diplomatiska kretsar varit mycket tydliga på en punkt, alla länder som samarbetar med Robert Mugabes Zimbabwe eller hans likasinnade löper mycket stora risker att bli mer eller mindre isolerade från deras sida. Med sitt veto i säkerhetsrådet har de nu möjligheten, om nu Sverige kommer nå den platsen, att från första dagen göra den resan till en enda lång pina och förnedring för oss.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se