Plan B

  • Tisdag 3 Maj 2016 2016-05-03
E-post 0

I morgon väntas EU-kommissionen föreslå slopat visumkrav för 80 miljoner turkiska medborgare. Men flera EU-länder varnar för massinvandring. En särskild klausul infördes som gav EU rätt att tillfälligt återinföra visumtvånget om reglerna missbrukades. Tyskland och Frankrike gå ännu längre och införa en nödbroms som ger varje EU-land rätt att slopa viseringsfriheten under sex månader om antalet asylsökande når en viss nivå eller om turkiska medborgare stannar kvar illegalt i EU.

Det är idag ingen som litar på  att Turkiet eller dess president Recip Erdogan kommer honorera sin del av avtalet samtidigt som inte bara Tyskland och Frankrike är rädda för en stor andel turkiska medborgare som väljer att stanna illegalt i EU.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Förberedelserna för ett sprucket avtal pågår på fler nivåer. Angela Merkel förbereder dels inskränkningar i välfärdssystemet för utlandsfödda samt möjligheterna att etablera säkra zoner i Syrien. Något såväl FN som president Obama motsätter sig men samtidigt har sannolikt vare sig EU, Turkiet eller länder som Libanon något val än att gå vidare med det förslaget.

Turkiet har idag 2,7 miljoner flyktingar från primärt Syrien. Libanon, själva sönderslitna av ett långt och blodigt kombinerat inbördes- och ockupationskrig hyser 1,6 miljoner flyktingar från Syrien. Syrier och Palestinier är inte väl sedda då de bägge på olika sätt ockuperat eller på annat sätt våldfört sig på detta land i närtid.

De syriska trupperna lämnade Bekaadalen först 2005. Ockupationen är i färskt minne för de flesta libaneser, nu är de forna ockupanterna och våldtäktsmännen tillbaka och tigger om skydd och pengar.

Det är ungefär som om en våldtäktsman skulle söka upp sitt offer efter den fullbordade våldtäkten för att be om kost och logi av humanitära skäl. 

 

Vid min resa i Libanon blev det uppenbart hur bräcklig även den freden är. Mina värdar, i praktiken samtliga, konstaterade att eftersom Sveriges migrationsminister och framför allt Miljöpartiet verkade så förtjusta i alla dessa Syrier så kunde vi ta en halv miljon på ett bräde. De kunde till och med, fast de själva är krigshärjade och fattiga, stå för resekostnaderna. Mina värdar i Libanon var, och är, mycket väl förtrogna med svensk inrikespolitik.

Även fast Syrien idag är sargat av våld är det idag långt ifrån hela Syrien som är krigshärjat. Stora delar är intakta och många av de som flytt återvänder efter det att de fått sina permanenta uppehållstillstånd i EU. Om detta har källor vid svenska beskickningen i Amman vittnat. Syrier som kommer till ambassaden för att förlänga sina svenska resehandlingar. I praktiken hela kuststräckan mot Medelhavet samt stora delar av centrala och södra Syrien är intakta.

Det finns goda skäl att, likt Merkel, fundera på en plan B som kan hålla mer långsiktigt än dagens gisslansituation med Turkiet. Erdogan kan välja, om han är på det humöret, att släppa på kranen igen när som helst.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se