Rond två – knådningen

  • Tisdag 10 Maj 2016 2016-05-10
E-post 0

–Ur ett feministiskt perspektiv är det rätt att titta på individen, och inte på vad andra personer gjort.

Så motiverar Miljöpartiets valberedningen ordförande Joakim Larsson valet att låta Gustav Fridolin undgå att få avsked som språkrör. Dagens Nyheter konstaterar att valberedningen hade  fullt förtroende för Åsa Romson före krisen kring Kaplans avgång. Och den som har varit skyldig till flest misstag under de senaste veckorna är det manliga språkröret, Gustav Fridolin. Ändå fick hon gå.

Vore det för att jämföra Romsons och Fridolins ansvar för den akuta krisen i Miljöpartiet, turerna kring Mehmet Kaplan och tveksamheterna kring miljöpartiets aktuella värdegrund, hade det för i praktiken alla yttre betraktare och väljare  varit naturligast att Fridolin fått gå. Detta påpekar bland annat KG Bergström i Expressen. Men. Gustav Fridolin vore inte språkrör om han inte vore just Gustav Fridolin. Gustav Fridolins mycket nära band med Mehmet Kaplan och de mer radikala religiösa miljöerna har Fridolin skickligt lyckats undvika. Rosanna Dianmarca (V) är sannolikt tämligen nära sanningen när hon i sin kritik mot feministen Fridolin konstaterar att bland annat hans form av feminism endast är tillämpbar i medgång. Inte i motgång.

Fridolin lyckades med sin kupp i kuppen. Nu är det dags för rond två.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Redan nu har Gustav Fridolin börjat positionera sig som ”det erfarna” språkröret av den nya  språkrörsduon. Med, som han säger, regeringsvana. Han har onekligen trumf på hand.

Isabella Lövin är en mycket smal politiker med enbart positiva tjänstgöringar bakom sig utan egentliga motgångar. I EU-parlamentet arbetade hon med fiskefrågor och som minister har hon haft den tacksammaste portföljen av alla. Alla tycker om en biståndsminister som delar ut pengar. Fridolin kommer med stor sannolikhet spela ut ett helt register av maktspråk och illa dold härskarteknik. Han – den erfarne och det politiska underbarnet. Hon – den politiskt smala nybörjaren.

Han man, hon kvinna.

Scenen är satt, Gustav Fridolin kommer nu manövrera sig till att bli ”Förste språkrör”.

Trots Gustav Fridolins historia som egentlig upphovsman till dagens regeringskris. Stefan Löfven tvingas nu till en större, och osäkrare, ombildning. Utan att ha varit skuld till den själv. Det är Fridolin som bär det egentliga ansvaret.

Gustav Fridolin leder dessutom ett utbildningsdepartement som lider svårt av hans ledarskap samt att han lagt ut dimridåer kring var han egentligen fortfarande står i relationer till islamism i allmänhet och politiker som Mehmet Kaplan i synnerhet.

Källor inom Miljöpartiet vittnar nu om hur Fridolin stärker sitt grepp via ombud inför den kommande kongressen. Mycket kan fortfarande hända men det är redan klart att den eller de som för fram en alternativ kandidat på kongressen som kan utmana Gustav Fridolin i en votering riskerar råka mycket illa ut rapporterar källor inom Miljöpartiet. Då väntar så kallad “knådning”.

Magnus Johansson (MP), före detta planeringschef på utbildningsdepartementet, ville i samband med en sändning i SVT styra upplägget och lovade att ”knåda” riksdagsledamoten Jabar Amin så att han inte skulle vara så frispråkig som SVT förväntat sig. Magnus Johansson är en av Gustav Fridolins mest lojala medarbetare och har känt Fridolin under många år. Detta säger en hel del om den ledarstil som Fridolin representerar. Samt förväntar sig av sina medarbetare. Johansson skulle sannolikt aldrig ”knåda” någon partikamrat om det inte hade hans närmaste välgörares uttalade stöd. Gustav Fridolin.

Nu inleds rond två.  

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se