“Tro mig – vi vet”

  • Onsdag 11 Maj 2016 2016-05-11
E-post 0

En polispatrull attackerades av ett gäng på Hässleholmen i Borås på tisdagskvällen. Poliserna ryckte ut efter larm om att ungdomar höll på att smälla raketer vid en fotbollsplan, men efter att patrullen kom till platsen attackerades de av en knivbeväpnad person. Området Hässleholmen kännetecknas av ett stort antal utlandsfödda, femtio procent i jämförelse med Borås som helhet som ligger strax under tjugo (2011). Hässleholmen pekas ut som ett av de 55 ”no-go” – zoner med kriminella nätverk och betecknas som ”riskområde”. Steget till ”särskilt utsatt område” är kort. Ett särskilt utsatt område kännetecknas av:

  • Allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen.
  • Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag.
  • Parallella samhällsstrukturer.
  • Våldsbejakande religiös extremism.
  • Närhet till andra utsatta områden.
  • En hög koncentration av kriminella.

Samtidigt rapporterar GT nu på morgonen om en misstänkt mordbrand riktad mot polisens lokaler på Hisingen i Göteborg. Häromdagen jagades ett reportageteam från norska NRK iväg under dramatiska former när de intervjuade nationalekonomen Tino Sanandaji i Husby.

Det är mot denna bild vi skall se bland annat rikspolischefen Dan Eliassons uttalande i fjol att han, innan migrationsanstormningen gick överstyr, sade att den intre säkerheten inte var hotad samt nu senast när han beklagade sig över hur synd det var om en 22-årig socialarbetares mördare. Vilka trauman han bar med sig. Vi kan fundera på hur rikspolischefen kommer uttrycka sig nu. Poliser och journalister under attack. Samhället på reträtt.

Jag kan inte slå ifrån mig vad en av de biskopar sade som jag träffade i Beirut för bara några veckor sedan. När jag beskrev bland annat dels det politiska läget, dels segregationen och framväxten av ”särskilt utsatta områden” och ”riskområden”. Han, den blide lille biskopen med de plirande ögonen, tittade på mig med ett snett leende och sade:

”Ni har alla komponenter för att det ska gå käpprätt åt helvete, tro mig – vi vet”.

Och då har inte säsongen för bil-barbecue börjat ännu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se