Anno 2016

  • Söndag 26 Jun 2016 2016-06-26
E-post 0

Det finns ingen anledning att skriva mer om Brexit än vad som redan görs i olika medier. Analyserna är mer av gissningar i dagsläget men flera av mina vänner i Londons finansdistrikt klev ur sina positioner under onsdagen förra veckan. De räknade med att antingen skulle det bli ett ”stanna” och börserna gå upp 2-3 procent eller ett lämna vilket skulle ge förluster på tio procent eller mera. Enkel matematik för professionella investerare.

Aftonbladets ledarsida tycks vara lika fixerat vid Brexit där Anders Lindberg inledningsvis analyserade det som ett fascistiskt valresultat som när de bevakar det amerikanska presidentvalet. Detta samtidigt som jag ser svenska socialdemokrater hota med Boris Johnson som brittisk premiärminister. Vad vi nu har med det att göra. De väljer själva. Storbritannien står idag utan politisk ledning och det är ingenting vi kan göra något åt. Storbritanniens öde ligger i de brittiska väljarnas händer varför det är minst sagt märkligt att svenska ledarsidor lägger tid och kraft att driva opinion för en fråga som vi inte kan påverka eller ens ha med att göra. Inte heller Peter Wolodarski tycks ha insett att svenska väljare knappast kan påverka britternas tidigare och framtida vägval annat än att vi bör vara ödmjuka inför dessa val. En åsikt han delar med Angela Merkel, den tyska förbundskanslern. En förbundskansler som blivit kraftigt försvagad i spåren efter 2015 års migrationskris. Att Merkel nu är inne i slutfasen av sin politiska gärning är de flesta tyska bedömare eniga om.

Samtidigt ser vi stor politisk oro i Spanien.  Många politiska analytiker är i alla fall tveksamma om det kan bildas en majoritet i någon kombination av de större fyra partier som slåss om makten vid valet i december. Ett val som omedelbart kan leda till ett nyval. Och Italien? Italien är Italien och vi vet alla numera med empiri hur rörigt det italienska politiska landskapet är över tid.

Även den franska presidenten dras med svagt stöd. Front National växer i styrka utanför Paris på ett sådant sätt att inte ens det franska valsystemet kommer kunna stänga dessa ute om inte vinden vänder. 

Med skakiga, och osäkra, politiska förutsättningar i de tre länder som tidigare delat på ledarskapet och i det folkrika Spanien står Europa idag utan en självklar ledargestalt. Det är orimligt att Grekland, Ungern, Rumänien eller Danmark klarar av att ta ett ledarskap. Sverige är uteslutet ur den kretsen av ens potentiella ledare med en svag regering som dessutom har två partier som hela tiden hotas av misstroendevotum eller intern partisplittring.

Det är ingen idé att försöka analysera eller prognostisera utgången av detta. Variablerna är för många, alla analyser är mer att beteckna som gissningar, oavsett vad experterna själva påstår om sina egna analyser men vi kan nog konstatera att perioden 2016 – 2018 kommer gå till framtidens historieböcker som en mycket speciell period i Europas, men även Sveriges, historia. Jag väljer att citera min far, det finlandssvenska krigsbarnet som senare kom att rota sig i Sverige med min farfar och farmor som sett detta en gång tidigare. Min far såg de första tecknen segla upp redan för ett par år sedan:

”Jag hade hoppats att jag hade sluppit uppleva detta en gång till under min livstid”.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se