Balansgång på slak lina

  • Söndag 12 Jun 2016 2016-06-12
E-post 0
Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Tävlingsmänniskan och ministern Alice Bah Kuhnke vill hela tiden ligga på gränsen av sin förmåga skriver Fokus i ett porträtt som närmast kan liknas vid ett ”feel-good” reportage från den 9:e maj.

I veckans nummer genomförs en liknande intervju med ordföranden för Sveriges Unga Muslimer, SUM, Rashid Musa.

Musa menar att i praktiken all kritik mot Islam grundar sig på Islamofobi samt att han är ”trött på att behöva ta avstånd” från bland annat IS / DAESH.

Musa har en historia med att ha en diffus gräns mot terroroganisationer. 2011 menade han i en intervju i SvD att Al-Shabab inte alls säkert var en terroristorganisation.

 

– Då var det rätt att ansluta sig till al-Shabab, en ungdomsgren av Islamiska domstolarnas högsta råd, vars främsta syfte var att driva bort de etiopiska trupperna. De som gjorde det var hjältar.

– Det är inte konstigare att de valde att göra detta än att svenska unga män och kvinnor väljer att bli soldater i Afghanistan.

Att al-Shabab senare utvecklades till en faktisk terrororganisation, som nu har förlorat sitt stöd hos svensk-somalierna, är en annan sak, menar han. USA klassificerade al Shabab som terrororganisation redan 2008. Ett liknande ställningstagande som han tillsammans med Mehmet Kaplan gjorde i Almedalen så sent som 2014  var när IS / DAESH började växa i styrka. Resande jihadister förminskades till ett marginellt problem.

En annan trogen samarbetspartner under åren har varit MMRK, Muslimska Mänskliga Rättighets Kommittén. Fatima Doubakil, styrelseledamot i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK) och initiativtagare till hijabuppropet, bjöd in Munir Awad och Ali Berzengi till ett seminarium 2010 tillsammans med Mattias Gardell.

Berzengi hade 2005 dömts för att ha samlat in runt en miljon kronor till islamistiska terrorister i Irak. Samma Munir Awad dömdes 2012 till tolv års fängelse i Danmark efter att ha planerat ett terrorattentat mot Jyllandsposten.  

SUM, MMRK, det mer kända IFIS, Islamiska förbundet i Sverige men även Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa med den numera riksbekante Yasri Khan. Mehmet Kaplan har varit grundare eller aktiv på något sätt i de mest kända. Olika organisationer men med i praktiken samma krets av personer bakom. Eller personer som avlöst varandra genom åren i respektive styrelse. Detta förfarande beskrivs i artikeln ”Fördröjningsstrid” för den som är mer intresserad av hur dessa skapar en illusion av bredd. Alla med kopplingar till varandra inom det som kan kallas ”Ibn Rushd – sfären”.  Denna sfär är den sfär som Alice Bah Kuhnke känner mycket väl sedan hennes tid som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen och utgör hennes huvudsakliga maktbas. Hon känner dessa personer väl, personer som gång på gång tycks göra undermåliga bakgrundskontroller på sina talare eller föredragshållare. Eller som är födda med en kronisk naivitet. De har alla ministerns öra. Så sent som 2015 bjöds de in till ministern samtidigt vilket du kan ta del av som inbäddat dokument nedan.

Bah Kuhnkes historia slutar dock inte vid hennes tid på Ungdomsstyrelsen. Vid grundandet av den oberoende tankesmedjan Sektor 3, finansierad av bland annat COOP, Fonus och andra delar av Folkrörelsesverige, utvecklade hon verksamheten till att i praktiken endast syfta till att ge Ibn Rushd – sfären ytterligare en plattform.  Ingenting finns kvar på internet, alla spår är raderade idag,  om du inte söker ”old-web” samt i gamla cache – minnen där vissa av aktiviteterna fortfarande är kvar. Bah Kuhnke sade upp sig från Sektor 3 2013 efter att, enligt säkra källor, delar av styrelsen och finansiärerna till slut dragit i handbromsen då den ansåg att Bah Kuhnke utvecklade Sektor 3 i fel riktning. Bah Kuhnke valde att säga upp sig för att gå vidare till Ångpanneföreningen. 

Sektor 3:s verksamhet, med huvudsakligt stöd till Ibn Rushd-sfären, lever dock vidare i annan form men med samma fokus i organisationen Forum. Forum har dock en annan sammansättning av finansiärer.

Ledarsidorna.se har sedan en vecka försökt få fram de utredningsdirektiv som Bah Kuhnke presenterade som faktiska på DN Debatt den 1 juni. Registraturen vid Kulturdepartementet har inte funnit några offentliga dokument som skulle kunna täcka detta område. I artikeln är hon tydligt att skattemedel inte skall gå till hatretorik och polarisering.

Hur utredningsdirektiven ser ut, eller kommer att utformas, torde vara av allmänintresse. I varje fall för de som anser att skattemedel inte skall fördelas till organisationer som engagerar hatpredikanter eller på annat sätt polariserar samhället och göder extremism.

Bah Kuhnke har nu att balansera på en slak lina för att säkerställa dessa organisationers bidrag av gemensamma skattemedel med kraven på att regeringen nu menar allvar med att komma tillrätta med inbjudningar av olika hatpredikanter eller organisationer som inte tar radikalisering av Islam på allvar.

Det är rimligt att anta att Bah Kuhnke förväntas vara lojal mot alla de som hon under snart ett decennium stött henne  och utgör hennes maktbas, som hon hitintills säkerställt skattemedel till och erhållit inflytande till i retur.

 

Jag vill passa på att tacka för allt stöd och alla bidrag, stora som små, till möjligheter för research och arvodering av kolumnister, fotografer och illustratörer. Även arbetet med IT-arkitektur, sökmotoroptimering samt webhotell har kunnat säkerställas med er hjälp.

Med era bidrag går utvecklingen vidare samtidigt som alla framtida bidrag, stora som små, kommer vara avgörande för att kunna bibehålla och öka tempot. Jag vill i möjligaste mån undvika annonsering då detta stör texterna samtidigt som jag är av uppfattningen att så mycket som möjligt skall kunna ligga fritt för alla att ta del av.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se