Den perfekta stormen

  • Torsdag 30 Jun 2016 2016-06-30
E-post 0

När EU-toppmötet avslutades i dag, för första gången utan att någon brittisk premiärminister deltog, blev det tydligt att det finns en stor osäkerhet kring hur ett framtida samarbete mellan EU:s medlemsländer ska vara utan Storbritannien. Samtidigt har valresultatet gjort att EU måste vakna upp och fundera över vilken typ av samarbete som ska finnas inom EU, säger statsminister Stefan Löfven:

– ”Jag ser det här folkomröstningsresultatet som en väckarklocka. Det är någonting som är fel när människor inte upplever att EU är ett verktyg för att förbättra sina liv, ha en ljus framtid med jobb och social trygghet och så vidare. Vi måste ta väckarklockan på allvar – då går det inte att trycka på “snooze” utan då gäller det att agera”.

rapporterar SR.

Bara att uttrycka sig på detta sätt visar att inte heller Stefan Löfven, ännu mindre EU-minister Ann Linde förstått allvaret. Linde har tidigare sagt att hon inte vill ha en debatt om ett svenskt EU-utträde och ordagrannt sagt att

 – ”Vi måste bli bättre på att föra ut fördelarna”.

En politiker som uttrycker sig på det sättet har inte haft någon större kontakt med väljare och vardag på lång tid. En närvaro bland väljarna hade inte behövt vare sig väckarklockor eller att behöva bli tydligare med vad som är själva idén. Underströmningarna har funnits under en längre tid. Likaså varningsklockorna. Och medan EU-ledarna, inklusive statsministern, tävlar om att i olika nyanser idiotförklara britterna så seglar nästa kris upp utan att de tycks ha hört även dessa varningar. Finansmarknaden i allmänhet, och Euro-zonen i synnerhet, balanserar vid avgrundens rand. ledarsidorna.se har sedan en längre tid haft en dialog i detta ärende med finansiella experter i London, Genevé och New York. Alla har sedan ett år sagt samma sak och klev ur ett antal positioner under våren när tecknen blev allt tydligare.

De stater som ger ut mest statsobligationer är i nämnd ordning USA, Japan och Italien. Att dessa ekonomier är långt ifrån sunda är ingen hemlighet. Den brittiska tidningen Express rapporterade i går om vad som pågår i skuggan av Brexit. Något ännu allvarligare. Italien står inför en finansiell kris som kommer få såväl efterdyningarna av Brexit som Greklands statsfinanser att likna en mild bris.

Italienska banker bedöms ha runt 300 MDR € i lån, eller 3 000 000 000 000 kronor, med osäkra eller inga säkerheter. Bankerna själva har en för låg kapitaltäckning och Italien är, genom frikostigt utfärdade obligationslån, även de överbelånade från början. Wolfgang Münchau, Euro Intelligence, en av de ledande experterna och analytikerna som under lång tid har övervakat Euro-zonen utrycker sig klart på sakfrågan om Italien skulle gå in i stagnation:

”Förutsättningarna för en perfekt finansiell storm finns nu. Skulle en stagnation inträffa och tvinga Italien att lämna Euro-zonen eller om omfattande nödlån från övriga länder skulle krävas kommer det få enorma konsekvenser. Det skulle sannolikt leda till den mest dramatiska ekonomiska chocken i världshistorien och få Lehman Brothers konkurs 2008 och Wall Street-kraschen 1929 likna dvärgar”.

Under tiden som vi ser hur stats- och regeringschefer samt allehanda tyckare och tänkare jagar engelsmän med högafflar och knölpåkar alternativt som Sveriges ledande opinionsbildare och kulturskribenter väljer att kalla britterna, för inkontinenta gubbar eller fascister , växer något annat fram. Något långt mer obehagligt än nerkissade farbröder och fascister.

Något som kommer kräva ännu mer moget ledarskap än dagens låtsasanalyserande, tyckande, tjafsande, trätande och tävlingar i förolämpningar. Frågan är om EU överlever en fortsatt finansiell kris i Grekland med flera nödlån, en fortsatt flyktingkris med Turkiet med handen på kranen från Syrien och en ökad ström från Libyen till Italien, tjafs om Brexit samtidigt som Italien går in i stagnation med den svaga och överbelånade finansmarknad de har. Då kan vi en dag se tillbaka på tiden fram till idag som något nästan försumbart, som sötebrödsdagar i sammanhanget.

Den perfekta stormen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se