I en annan del av världen

  • Måndag 27 Jun 2016 2016-06-27
E-post 0

Irakiska styrkor uppger att de har drivit ut terroristgruppen IS från staden Falluja cirka fem mil väster om Bagdad. IS pressas nu både i Irak och Syrien rapporterar SR och internationell media. IS pressas nu i både Irak och Syrien, nästa steg väntas bli en offensiv mot Mosul, den största irakiska staden som IS styr. Bakom reträtten lämnar IS ett bränt landskap. Civila står utan hem och utan förnödenheter vilket visar brutaliteten i denna organisation än en gång. En organisation med ett omfattande nätverk av rekryterare och supporters i Sverige.

Journalisten Magnus Sandelin är en av de som genom åren följt bland annat den svenska Dawah-rörelsen. En salafistisk rökelse där unga personer rekryteras in i en strikt religiös miljö där även våldsbejakande åsikter florerar. Moskén i Halmstad är bara ett av flera exempel där olika former av hat kommuniceras. Moskén blev av med de kommunala bidragen, 50 000 kronor per år, först när Halmstads kommun begärde in en likabehandlingsplan. Moskén i Gävle är ett annat exempel på hur propaganda och hat predikas.

Bara för att IS/DAESH är på reträtt innebär inte det att den ideologi, sin skruvade tolkningen av Koranen, Haditherna och Profetens Sunna, är på reträtt. Snarare tvärtom. Den lever och frodas på andra arenor och är nu i en fas av styrkeuppbyggnad i det krigshärjade Libyen. Den som beskrivit detta bäst är i en internationell kontext Magnus Norell i hans bok “Kalifatets återkomst”.

För att möta denna nya situation utsåg FN:s Generalsekreterare Ban Ki Moon Marocko att hålla ihop de samtal som skall finna en diplomatisk lösning att ena de två regeringarna i en. Marocko anses idag vara det mest stabila landet i MENA, Mellanöstern och Nordafrika, och det enda land i MENA som amerikanska UD har hävt restriktionerna och varningarna för amerikanska medborgare som väljer att åka dit. Ett av de avgörande skälen är reformarbetet med Islam som pågår med kungens eget engagemang. Sverige har, sedan regeringsskiftet, vitsordat urusla relationer med Marocko även fast de för tillfället är på väg att normaliseras något. Det som skulle kunna normalisera dessa långsiktigt är om Margot Wallström och Ann Linde slutligt slår fast att vi anammar Frankrikes linje i relation till Västsahara. Att vi bejakar den autonomi som nu kung Mohammed VI håller på att implementera men erkänner Marockos överhöghet över territoriet.

Ett sådant beslut av UD:s politiska ledning är avgörande om vi vill spela en roll på den internationella arenan i kampen mot jihadism och radikaliserad islam.

Att IS är på reträtt idag innebär inte att de idéer och de värderingar som de bygger sin skeva bild av denna religion är borta på något sätt eller är på väg att försvinna. Tvärtom. De lever och gör allt för att kunna slå rot på andra  ställen med dess främsta förlöpare i form av Muslimska Brödraskapet och andra salafistiska organisationer. Dessa väljer sina mål med omsorg där Libyen är en arena för dem att agera på. En av de andra är Sverige och det finns goda skäl att fråga sig vad som egentligen försenade de utredningsdirektiv som Alice Bah Kuhnke utlovade den första juni i år, att bidrag inte skulle ges till organisationer som polariserar eller på annat sätt sprider budskap som inte är förenliga med humanistiska grundvärderingar.

Det enda som på lång sikt kan besegra IS, Muslimska Brödraskapet och liknande rörelser är Islam självt.

Att ett reformerat, humanistiskt, Islam tränger undan dessa totalitära och brutala rörelser. Men då krävs det hjälp. Ett viktigt sådant bidrag är att se till att strypa alla finansiella resurser till denna form av idévärld. Enligt uppgift finns det ett utkast till direktiv för att vi skall kunna göra det i Sverige, dock inte beslutat som kulturminister påstod i sin debattartikel i Dagens Nyheter, för något – eller någon – håller det svenska steget tillbaka.

Sverige skulle kunna göra så mycket mer. Men gör det inte. Något håller oss tillbaka.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se