Kan Saudiarabien kollapsa?

  • Måndag 13 Jun 2016 2016-06-13
E-post 0

IS tar på sig dödsskjutningen i Orlando, enligt IS-anknutna nyhetsbyrån Amaq, rapporterar Reuters. Tidigare har poliskällor uppgett för NBC News att Mateen ska ha ringt till det amerikanska nödnumret 911 och svurit sin trohet till terrorgruppen IS innan han sköt minst 50 människor till döds på gayklubben Pulse skriver DN. Attentatet är inte ointressant ur ett flertal perspektiv.

IS har därmed slutligt markerat att de anammat Al Quedas strategi med terrordåd på motståndarens territorium samt tillåter mer autonoma celler eller individer att agera på egen hand. IS / DAESH har tidigare präglats av att föra regelrätta erövringsstrider med syfte att ta territorium under strikt hierarkiska former emedan Al Queda kännetecknas av en lösare, mer autonom, struktur.

IS / DAESH förändras nu. En förändring som blottlägger såväl nätverk som vad som sker bakom den enade islamistiska fasaden.

Inom såväl IS / DAESH som Al Quedas respektive organisationer finns ideologiska släktband som bör uppmärksammas. Släktskapet till den saudiarabiska oppositionen. De som känner Saudiarabien är väl medvetna om att det enda som är otrevligare att drabbas av i Saudiarabien än dess regerings i många fall repressiva metoder är vad som skulle ske om den saudiarabiska oppositionen kom till makten. En opposition som sannolikt skulle vinna allmänna val om sådana skulle tillåtas. Denna opposition står bland annat Usama bin Ladens idévärld nära. En idévärld där han, med viss rätt, ansåg att familjen Saud korrumperat Islam. Bin Laden har även starkt stöd från centralgestalter i den svenska muslimska diasporan.

Skärmavbildning Fatima Doubakils twitterflöde

Skärmavbildning Fatima Doubakils twitterflöde

På årsdagen av elfte september-attentaten i USA, visade bland annat Fatima Doubakil öppet sitt stöd för den man som planerade attentaten. Doubakil är talesperson för Muslimska Mänskliga Rättighets kommittén i Sverige och hör till den krets som har kulturministerns öra sedan många år tillbaka.

Skulle informationen om regeringens nära band och samarbete med personer som  Doubakil via kulturministerns nätverk nå Vita Huset skulle det sannolikt innebära rätt bistra samtal för Stefan Löfven i framtiden och grusade förhoppningar att få komma in i något diplomatiskt finrum. 9/11 är ett öppet sår för västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet. Och Usama bin Laden dess främsta symbol. En symbol som hyllas av Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén då Doubakil är en av talespersonerna.

Tidskriften Forbes är en sällan citerad tidning i Sverige. Den 20 januari publicerades en artikel om Saudiarabien som inte är helt ointressant om vi vill försöka förstå spänningarna inom Islam och denna religions utveckling. Saudiarabiens största hot idag är ett Iran som går mot en liberalisering av shia Islam samt att efter att handelsembargot nu hävts att USA skiftar tyngdpunkt i sina relationer med Mellanöstern. Att Iran blir en närmare partner än Saudiarabien.

I MENA, det vill säga det område som definieras som Mellanöstern och Nordafrika, finns det en diskussion på regeringsnivå utanför Saudiarabien, inte utan oro, kring händelseutvecklingen. Vissa höga rådgivare och ministrar predestinerar Saudiarabiens kollaps inom fem – tio år. Detta beror delvis på spänningarna och maktkamperna inom familjen Saud, men även den omfattande korruptionen och det dekadenta leverne de gissningsvis mer 7 000 prinsarna hänger sig åt.

Om Saudiarabien kollapsar, vilket det finns en del tecken på att så kan ske kommer det innebära att den ultraortodoxa islamistiska uttolkningen inom den hanbalitiska lagskolan, främst salafismen och wahhabismen, utsätts för kraftiga centrifugelkrafter som riskerar spridas till hela sunni-islam. Islams sprängs inifrån. Det finns bedömare i regionen som ser även ännu större konsekvenser av detta. Vi kan kan fundera något på om hur den situationen skulle utvecklas. Om den Saudiarabiska oppositionen och andra som ligger Usama bin Laden värld nära skulle komma till makten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se